Crònica 05/02/2012

Com trobar feina, en 100 clics

Internet ofereix als que busquen una ocupació un bon grapat de possibilitats, però cal saber on i com buscar per treure'n el màxim profit

Dani Sánchez Ugart
12 min
Wiseri, borsa de treball especialitzada en internet

BarcelonaInternet és un aliat per buscar feina. Però la immensitat de la xarxa fa que sigui molt fàcil perdre's en un mar d'enllaços i portals específics. El procés de recerca s'ha modificat –i fet més fàcil– gràcies a les noves tecnologies, per això és necessari saber on s'ha d'acudir i quines són les millors estratègies que pots seguir.

Per on començo?

El primer pas en la recerca de feina és definir els teus objectius professionals. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha desenvolupat una eina, Cloe, que t'ajudarà en aquest procés. Amb preguntes sobre la teva vida laboral anterior o les teves experiències o interessos personals, el test, que es resol en una hora, ofereix un informe personalitzat d'aptituds professionals que et permetrà descobrir en quins camps podries treballar. Resulta molt útil si has d'accedir al mercat laboral per primera vegada, però també si busques una reorientació.

En cas que amb el test no n'hagis tingut prou, a través de la web del SOC també pots concertar cita amb un orientador professional, que t'informarà de les ofertes de feina que més s'adapten al teu perfil i t'aconsellarà en el procés de recerca.

Per visitar l'orientador caldrà que vagis preparat amb un currículum. I no val qualsevol cosa. Ha de ser atractiu. Has de pensar que un 75% de les candidatures es descarten abans de l'entrevista. El portal Jove.cat dóna alguns consells als que n'han de fer un per primera vegada, però una manera molt fàcil d'elaborar-lo és amb l'aplicació de l'Oficina de Treball, en només 5 passos i 30 minuts. Si prefereixes fer-lo tu mateix és aconsellable veure'n exemples i seguir els consells del SOC i, a més, tenir una carta de presentació que s'adapti a la candidatura a la qual aspires.

Com pots saber com està el mercat?

Una ajuda per decidir cap on pots reorientar la teva carrera és conèixer el mercat de treball. És molt important saber en quins sectors hi ha més ofertes de feina, quins estan en ple creixement i en quins hi ha més competència. Infojobs té una pàgina especialitzada en anàlisi del mercat que ofereix, de manera molt gràfica, diversos indicadors laborals estatals, i la Generalitat de Catalunya té un portal, l'Observatori del Treball, que conté les dades del país. Si t'hi capbusses, podràs trobar sectors en creixement per als quals cal mà d'obra i en els quals pots encaixar.

On són les ofertes?

El portal líder a internet per trobar feina és Infojobs. Es tracta d'una borsa de treball que ofereix, a més, una guia personal per buscar feina. Hi ha registrades gairebé 7.000 ofertes en tot el país, tot i que la majoria (6.000) són a Barcelona. Existeixen, però, altres pàgines similars, com Infofeina, amb 500 ofertes a Catalunya, o la que les suma totes, el servei Feina Activa de la Generalitat, que n'agrupa 18.000.

La web de l'Oficina de Treball té un apartat específic en què se serveixen les claus sobre on buscar feina. En aquest sentit, recomanen, a banda d'aquest tipus de portals, acudir a les borses de treballs dels sindicats, com UGT i CCOO, i a la de les patronals, com ara Foment del Treball. Si ets titulat universitari i busques feina en professions que compten amb un col·legi també pots buscar ofertes en les seves webs. Per trobar-les tens un aliat inesperat: la Viquipèdia. L'apartat enllaços externs de l'entrada 'Col·legi professionals' agrupa la majoria dels catalans.

I, tot i que les retallades han fet disminuir les convocatòries de places públiques de treball, també pots consultar el calendari d'oposicions o veure les ofertes per treballar a les administracions a Infojobs.

Una altra opció són les empreses de treball temporal, com Randstad, que faciliten el procés de trobar feines de curta durada. Si vols saber quines oficines tens a prop de casa, la Generalitat té un directori amb les empreses que es dediquen a això.

Sigues específic: busca en el sector adequat

Internet ofereix una interessant oferta de portals d'ocupació específics per a cada sector. Si ja tens molt clar a què et vols dedicar, una manera útil d'especialitzar el teu procés de cerca és acudir a aquests portals. Existeixen webs amb ofertes de primera feina, en el sector de la neteja, de transports, per a actors, de comunicació, de moda, del sector turisme, de seguretat, de sanitat i infermeria, a geriàtrics, per a treballadors familiars, per a especialistes en tecnologia, del sector audiovisual, en disseny gràfic, en educació, en ciències socials, en lleure, per fer de cangur, en ONGs, en esports, per a traductors, per a secretaris, per a administratius, en el sector de la construcció, el de la joieria, el comerç i fins i tot per a ballarins. Pots trobar més enllaços en aquest PDF de l'Ajuntament de Barcelona.

Necessites consells pràctics?

Aconseguir feina és un procés complex. Per això, si et trobes una mica perdut, pots consultar les guies i consells que ofereix la Generalitat. No tens clar com t'has de comportar durant una entrevista? Pots consultar aquest vídeo o llegir-te aquestes pautes. O, si no les tens totes sobre la prova de selecció, aquí t'expliquen quina finalitat té i quins exercicis hi acostumen a fer, i aquest vídeo te'n dóna un exemple pràctic.

Promociona't a les xarxes socials

A banda d'apropar-te les ofertes, a través d'internet ho tens més fàcil per fer saber als teus contactes que busques feina. Si ho publiques al Facebook i al Twitter, tots els teus seguidors i amics ho sabran i potser algun d'ells, a qui no hauries pensat de comentar-ho, et podrà recomanar en alguna empresa o indicar-te una oportunitat. Però les xarxes socials no serveixen només per a això. N'hi ha d'específiques, en clau professional, en què, en lloc del teu perfil, hi hauràs de penjar el teu currículum. Dues de les més importants són LinkedIn i Viadeo, que et posaran en xarxa amb el teu cercle de feina i amb gent amb perfils similars al teu i, a més, disposen d'una borsa de treball.

Una altra manera d'aprofitar les xarxes socials és buscar i seguir els perfils especialitzats en ofertes. Feina Activa i el departament d'Ocupació tenen compte a Twitter i hi publiquen periòdicament una varietat d'ofertes de treball. Si els segueixes, serà més difícil que se t'escapi alguna feina en què puguis encaixar.

Mostra al món el teu talent i fes-te una reputació a la xarxa

A internet hi és tothom, per això és tan difícil destacar. Però hi ha moltes eines que t'ajudaran a crear-te una reputació en línia i ensenyar de què ets capaç. Els cantants mostren al món la seva feina a Myspace o Bandcamp, però tu, encara que no et dediquis al món de la música, també pots tenir un altaveu a la xarxa. Eines com Wordpress, Blogger o Tumblr t'ofereixen, de manera molt intuïtiva i amb un resultat d'aspecte professional, la possibilitat de crear-te un blog personal on podràs demostrar el teu talent o els teus coneixements. Si ho consideres oportú, podràs fins i tot incloure'n l'adreça en el teu currículum.

Els treballadors en disseny gràfic, a més, tenen eines especialitzades, com ara Carbonmade, que els permeten tenir un dossier de presentació professional en línia.

"Fotolog m'ha fet famós"

Andrés Borque és una prova que les xarxes socials poden ser determinants en la vida laboral. Afirma que Fotolog l'ha "fet famós". I no va mal encaminat. Té 5.000 seguidors a Facebook i es guanya la vida fent de DJ i xòuman, afirma. Sense l'ajuda d'internet "no crec que em dediqués a fer el que faig", confessa. Des de ben petit "volia ser una estrella" i a Fotolog va trobar-hi una plataforma per donar-se a conèixer. Amb només 16 anys, i penjant les fotos que es feia per a campanyes com a model, es va crear un cercle de contactes que li han obert moltes portes a nivell professional. El desús de Fotolog l'ha obligat a buscar noves vies: té perfil a Myspace, pàgina de fans a Facebook i pàgina de Soundcloud. En el camí s'ha produït un fenomen estrany: té el doble d'amics a Facebook, en el seu perfil personal, que fans. Confessa que ara li és més difícil fer-ne de nous: "Vaig tenir la sort de ser en el lloc oportú, en el moment adequat".

Formació sense pagar

De vegades no n'hi prou sabent on buscar. Si creus que el teu perfil professional necessita una empenta, potser la resposta és la formació. L'opció tradicional és accedir als més de 6.000 cursos gratuïts i presencials del SOC per a aturats, els de Barcelona Activa, la UGT o CCOO, per exemple. Però si amb això no en tens prou o vols fer formació a distància, a internet podràs trobar cursos virtuals gratuïts que s'adapten als teus interessos i que et permeten ampliar els teus coneixements o descobrir nous camps. El SOC n'ofereix uns quants, reglats, però existeixen alternatives, com la Khan Academy, que, amb vídeos de YouTube, regala classes dels temes més diversos.

Noves feines a internet

La xarxa no només ofereix noves maneres de buscar feina. També han sorgit llocs de treball relacionats amb internet. Últimament està molt de moda el de 'community manager', la persona encarregada de crear la reputació d'una empresa a les xarxes socials. Porta 22, de Barcelona Activa, té una borsa de treball especialitzada en feines 'online' i ofereix formació específica. A més, hi ha empreses de col·locació dedicades exclusivament a internet, com ara Wiseri, que ha remodelat l'estructura de cerca de feina per internet. Els experts de l'empresa posen en contacte directament els candidats i les empreses, en lloc de posar a l'abast dels demandants totes les ofertes. Així tenen més casos d'èxit. Una altra opció, que s'ha generalitzat gràcies a les noves tecnologies, és el teletreball, que et permetrà fer la teva feina des de casa.

Treball a l'estranger

Per als més joves existeixen, a més, molts programes que els ajuden a treballar fora del país. Si és el teu cas i et ve de gust passar una temporada en algun país europeu, tens diverses opcions: una beca Leonardo per fer pràctiques relacionades amb els teus estudis, apuntar-te al programa Eurodissea (per a joves entre 18 i 30 anys) o consultar el catàleg de feines d'estiu a Europa del SOC.

Però si ja no ets tan jove, però tot i així et ve de gust fer un canvi d'aires, has de saber que també existeix una borsa de treball europea que posa en contacte empreses i treballadors: es tracta de la xarxa Eures, gestionada amb fons de la UE.

Tens més de 45 anys?

Si passes dels 45 anys i estàs experimentant problemes per trobar feina, l'Oficina de Treball té un apartat especial dedicat als col·lectius que tenen més dificultats. Hi ha indicacions pràctiques que et poden servir d'ajuda. Alguns dels consells que donen són que posis de manifest els avantatges econòmics que suposarà a l'empresa la teva contractació durant l'entrevista, o que posis en valor la teva experiència.

En l'extrem contrari, els més joves també disposen de recursos que els ajuden a buscar feina. Barcelona Activa ofereix una guia per saber per on començar a buscar una primera feina i un catàleg de treballs de temporada per a joves.

Per als col·lectius que tenen més dificultats

Aquest apartat de la web del SOC disposa, a més, d'informació per a altres col·lectius amb dificultats per trobar feina, a més dels majors de 45. Aconsellen a les dones que no aconsegueixin trobar feina que acudeixin a l'Institut Català de la Dona, i per als immigrants han fet un vídeo que explica què cal saber per treballar a Catalunya, gravat en català i doblat al castellà, anglès, francès, àrab, amazic, xinès, urdú, romanès i rus.

Fa poques setmanes es va fer famós el vídeo de Luís Castro, un discapacitat que demanava feina a través de YouTube. Ell remarcava el fet que és perfectament vàlid per treballar i que se'n mor de ganes. Els discapacitats també tenen a la seva disposició recursos en línia que els ajudaran en el procés. La web dels Centres Especials de Treball té ofertes de feina per a aquest col·lectiu.

Sigues el teu propi cap

També pots canviar el punt de vista, deixar de buscar feina i pensar a fer-te emprenedor. Per fer-ho, cal estar informat, per això l'ARA té una secció especial de la seva web, l''Emprenem', on trobaràs notícies del teu interès. Un cop t'hagis decidit, pots acudir al portal Inicia de la Generalitat de Catalunya, que t'explica tot el que cal saber per crear la teva empresa.

Una bona manera de començar és fer el test Idea, que, amb una vintena de preguntes, et farà reflexionar sobre el procés d'emprendre un negoci i t'ajudarà a identificar els punts forts i febles de la teva proposta. Un cop t'hagis decidit, pots consultar la guia per fer-se autònom, les ajudes a què pots optar i el catàleg de formes jurídiques, per saber quin tipus d'empresa et convé crear.

A més, hi ha un apartat especial per a dones emprenedores, una guia amb totes les claus per emprendre i un banc de casos d'èxit per trobar la inspiració.

stats