MOBILE WORLD CONGRESS EL DESENLLAÇ
Crònica 23/07/2011

La trucada més esperada

Barcelona calcula que ser la capital de les comunicacions mòbils generarà un impacte econòmic de 300 milions d'euros el primer any. El sector privat ho considera un baló d'oxigen per a l'economia.

Joan Serra / Marcos Freijo
2 min
Barcelona conservarà el Mobile World Congress, que atreu cada any milers de professionals a la ciutat.

Barcelona.Empresaris, hotelers, comerciants i taxistes esbossen un somriure des d'ahir. L'elecció de Barcelona com a capital mundial de les comunicacions mòbils, que implica l'organització del Mobile World Congress fins al 2018 i una infraestructura permanent relacionada amb aquesta indústria, va suposar un alleujament per als agents econòmics, que ara miren el futur amb més optimisme. Perdre la fira que més ha contribuït a posar la ciutat al mapa hauria estat un daltabaix per a l'economia catalana. Per això, des de fa mesos, l'administració pública i la iniciativa privada han remat en la mateixa direcció. "És una notícia que mereix una celebració, i encara més en una època de crisi com la que estem vivim", explica a l'ARA Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona.

Les xifres permeten entendre l'interès per conservar el saló, que en l'última edició va provocar un impacte econòmic d'entre 225 i 250 milions d'euros. La repercussió de conservar el congrés i exercir la capitalitat de la tecnologia mòbil en els pròxims set anys s'estima en 3.459 milions d'euros. Segons els càlculs de la candidatura de Barcelona, només en el primer any es generaran 300 milions d'euros, a banda dels llocs de treball a temps parcial que es crearan. Els organitzadors entenen que aquesta quantitat augmentarà progressivament a mesura que s'implementin els projectes relacionats amb la mobile world capital . "Aquesta designació ens aporta estabilitat i assegura el balanç econòmic del primer trimestre de cada any", exposa Clos.

Més ingressos i més ocupació

Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, en descriu els beneficis: "És un esdeveniment global que permetrà que Barcelona disposi d'un aparador amb una dimensió brutal". Fraile apunta que la capitalitat de les comunicacions mòbils contribuirà a crear llocs de treball directes i indirectes al comerç i el turisme. "El febrer és un mes complicat i aquest esdeveniment, que és com tenir uns jocs olímpics permanents, ens omplirà botigues i restaurants", afegeix Fraile. Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, entén que la ciutat salvarà una època de l'any en què el negoci és fluix i aplaudeix l'esforç de tots els agents per fer guanyar Barcelona. Gaspart posa d'exemple l'acord entre hotelers per pactar tarifes.

Els empresaris consideren que el ram de la telefonia mòbil i les comunicacions rebrà un impuls important. "Ens permetrà consolidar un sector pel qual hem apostat", detalla Andreu Bru, director de noves tecnologies de Pimec, que recorda el treball fet per la Generalitat amb el suport del món universitari i empresarial. "Els congressos són positius per al món del taxi i fan més suportable la crisi que patim", diu Dionisio Gracia, secretari executiu de la Federació Catalana del Taxi.

stats