CANVI DE PAPERS A RÚSSIA
Crònica 05/03/2012

El 'tsar' torna a la presidència entre denúncies de frau

A Rússia li esperen sis anys de Vladímir Putin com a president. L'home que ha controlat el país rere l'ombra de Dmitri Medvédev va recuperar ahir el càrrec entre acusacions renovades de frau.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
EL JOC DE LES CADIRES  Putin escoltava les paraules del president rus Dimitri Medvédev ahir. Aviat s'intercanviaran el càrrec, com ja van fer fa quatre anys.

BARCELONA"Us vaig prometre que guanyaríem i ho hem fet. Glòria a Rússia!" Un Vladímir Putin amb llàgrimes als ulls adreçava aquestes paraules a les 100.000 persones que van reunir-se per celebrar la victòria del seu líder a prop del Kremlin, on Putin finalment ha recuperat la cadira que va deixar fa quatre anys a Dmitri Medvédev davant la prohibició constitucional d'optar a un tercer mandat consecutiu. Ahir es va tancar el cicle i Medvédev torna ara al càrrec que el va veure néixer, el de primer ministre.

Els resultats oficials se sabran avui, però amb una participació del 60% i un 50% del vot escrutat en el moment de tancar aquesta edició, la victòria s'atribuïa a l'actual primer ministre per un 64% dels vots, quantitat més que suficient per estalviar-se una segona volta. El líder del Partit Comunista, Guennadi Ziugànov, ocupava el segon lloc en el recompte amb un 17% dels vots que l'allunya molt del vencedor. El polític, que ha quedat en segon lloc en totes les eleccions presidencials des que es va presentar per primera vegada el 1996 contra l'expresident Borís Ieltsin, no va reconèixer els resultats d'unes eleccions "il·legítimes, deshonestes i opaques".

La novetat d'una jornada que prometia poques sorpreses va ser l'arribada del flamant candidat i multimilionari Mikhaïl Prokhórov al tercer lloc amb un 7% dels vots, un èxit que va portar-lo a assegurar que es tornarà a presentar a les pròximes eleccions. L'ultranacionalista líder del Partit Democràtic Liberal, Vladímir Zirinovski, va obtenir un 6% i l'última posició la va ocupar Serguei Mirónov, líder de Rússia Justa, amb un 3,7%.

Tornen les acusacions de frau

"Aquestes han estat les eleccions més netes en tota la història de Rússia", va deixar anar Stanislav Govorukhin, cap de campanya de Vladímir Putin. "Les irregularitats que els nostres rivals denunciaran a partir d'ara faran riure", sentenciava.

Les crítiques a una jornada opaca ja havien començat a omplir la xarxa poques hores després que obrissin els primers col·legis electorals a les regions més orientals de Sibèria.

Les situacions descrites per observadors i ciutadans en col·legis electorals de tot el país eren pràcticament calcades a les que van fer sortir desenes de milers de russos als carrers després de les eleccions parlamentàries de fa tres mesos. La prestigiosa ONG russa de control de vot Golos va registrar almenys 3.100 violacions a tot el país. Els casos anaven des de ciutadans que van descobrir que algú havia votat en el seu nom fins a llistes electorals que incloïen persones mortes fa anys.

"Estan robant els nostres vots", deia a l'agència Reuters Valentin Gorshun, pacient d'un hospital de Moscou on més del 90% dels vots van ser per al partit de Putin, Rússia Unida, en les legislatives. "Probablement avui passarà el mateix en tots els hospitals", advertia.

El triomf de Vladímir Putin també va ser qüestionat per l'últim president de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov: "Dubto molt que aquests resultats reflecteixin els ànims reals de la societat".

L'oposició havia previst aquest panorama i ja fa dies que va convocar una manifestació per avui i una altra per al cap de setmana vinent.

El Kremlin alerta l'oposició

Desenes de camions i autobusos plens d'agents de les forces de seguretat especials de la policia i soldats de les tropes de l'interior es van passar el dia aparcats en fila al voltant del Kremlin. L'oposició va veure en la imatge un acte intimidatori, un senyal d'alerta a les protestes que reprendran avui.

Tot i el moviment contestatari creixent, basat majoritàriament en joves de classe mitjana de grans ciutats, el suport de Putin es manté alt a les províncies. Ben Judah, analista expert en política russa del Consell Europeu de Relacions Exteriors, veu que l'encara primer ministre, que prendrà possessió del càrrec al maig, agafarà les regnes d'un país que viu una tensió social sense precedents on la població no veu clar si el seu nou president els concedirà les reformes polítiques que demanen.

El periodista de l'agència de notícies Reuters, Guy Faulconbridge, explica que l'home a qui molts russos reconeixen haver reconstruït un país devastat econòmicament pels durs anys 90 va assolir ahir el seu primer repte: emportar-se la victòria en la primera ronda. El tsar ha guanyat el primer pols contra una oposició que avui ha de moure fitxa.

stats