PRIMERA REUNIÓ DEL NOU EXECUTIU
Crònica 21/01/2011

El nou govern tunisià decreta l'amnistia dels presos polítics

El nou govern provisional de Tunísia, amb cinc ministres que han plegat abans de la primera reunió, va decidir ahir decretar l'amnistia dels presos polítics i la legalització de tots els partits.

Marc Vidal
2 min
Desenes de milers de manifestants a Tunis, a les portes de la seu del partit Reagrupament Constitucional Democràtic de Ben Ali.

BARCELONAMolts tunisians no en tenen prou. No s'expliquen com el partit de Ben Ali, el Reagrupament Constitucional Democràtic (RCD), encara existeix com si res no hagués passat. Ahir desenes de milers de persones van tornar a sortir als carrers de Tunis i es van plantar davant la seu de l'RCD per demanar-ne la dissolució. La concentració va tenir imatges emotives, quan els manifestants van posar flors a les armes de l'exèrcit que custodiava l'edifici. Tot i això, hi van haver alguns trets a l'aire per part d'algun soldat per controlar els manifestants.

A la tarda es va reunir per primer cop el nou govern tunisià després que tots els ministres que eren del partit de Ben Ali haguessin abandonat la militància. L'executiu, amb cinc ministres que van plegar abans de començar, va aprovar una important bateria de mesures que va cap el camí de la llibertat i la democràcia. D'entrada va decretar una amnistia general per als presos polítics -alguns dels quals amb condemnes de cadena perpètua- que afectarà també els islamistes del partit Ennahdha. Lligades amb aquesta mesura hi ha la legalització de tots els partits polítics i la posada en marxa d'una comissió per començar a preparar les eleccions presidencials. "L'esperit serà el de la concertació amb totes les tendències i totes les sensibilitats, sense excepció", va dir Ahmed Ibrahim, cap del partit excomunista Ettajdid, que va deixar oberta la porta a allargar el termini de dos mesos per convocar les eleccions tal com fixa la Constitució.

Tres dies de dol

El nou executiu presidit per Fued Mebaza va tenir importants gestos de caràcter simbòlic en aquesta primera reunió. Va decretar tres dies de dol oficial en record de les víctimes de la repressió de la revolta, que les Nacions Unides xifren en un centenar. I també va fixar que dilluns tornin a obrir les escoles i les universitats tancades des de fa 10 dies, en el punt àlgid de les protestes contra el règim de Ben Ali. L'objectiu oficial: que el país torni a la normalitat com més aviat millor.

En el marc de la persecució de l'exdictador, la televisió pública va informar de la detenció en els últims dies de 33 membres de la família Ben Ali acusats de "crims contra Tunísia". La cadena va mostrar imatges de joies, rellotges de luxe i targetes de crèdit intervingudes en el decurs d'aquestes detencions. "No s'ho van emportar tot", titulava ahir el diari La Presse, fidel al règim de Ben Ali fins al dia de la seva caiguda.

La UE congela els béns de Ben Ali

Els 27 països de la Unió Europea es van posar d'acord ahir en congelar els béns de l'expresident tunisià i retenir les persones del seu entorn al territori europeu. Ara s'espera que les autoritats tunisianes enviïn una llista concreta de les persones que s'haurien de veure afectades per aquesta mesura. L'aprovació definitiva la faran els ministres d'afers estrangers de la UE en la reunió que tenen previst fer el 31 de gener a Brussel·les.

stats