BALANÇ DE SETMANA SANTA
Crònica 26/04/2011

Els turistes omplen Barcelona i la costa

Satisfacció i optimisme moderat. Aquesta és la sensació dels empresaris turístics després d'una Setmana Santa que ha complert totes les expectatives previstes: més turistes i més ocupació.

L. Espín / T. Gutiérrez
3 min
Bona part de les retencions de l'operació tornada es van concentrar, ahir, a l'AP-7 en direcció a Barcelona.

Barcelona."Les reserves han augmentat un 10% respecte a l'any passat i l'ocupació ha estat molt bona". Aquest era el resum de la Setmana Santa que feia ahir Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, a l'ARA. Com que no hi ha xifres oficials, Carnerero va avançar que les zones que han rebut més turistes han estat les de costa perquè el fet que la Setmana Santa caigués tan tard ha desplaçat els visitants cap a la platja. Tot i això, els destins d'interior i de muntanya s'han mantingut. L'ocupació turística a les comarques de Lleida ha oscil·lat entre el 70% dels hotels i el 80% dels càmpings. Malgrat les reserves d'última hora, el mal temps ha fet que no s'hagi assolit la xifra de 100.000 visitants prevista pel Patronat de Turisme. Pel que fa a les estacions d'esquí, que diumenge van tancar les portes, no han tingut uns bons registres d'esquiadors, tot i que, en conjunt, es confia poder igualar els 1.250.000 forfets venuts la campanya passada.

El president de la Confederació Espanyola d'Hotels, Joan Molas, també es va mostrar satisfet amb les xifres de turistes. En declaracions a El Món a RAC 1 , Molas va comentar que "a Barcelona, a partir de dijous, es va fregar la plena ocupació, amb un ventall de nacionalitats molt ampli", un fet que els experts valoren molt positivament perquè no crea dependència d'un únic mercat emissor. Pel que fa a l'ocupació a la costa central catalana ha arribat al 80%, mentre que a la Costa Brava ha variat entre el 75% i el 80%, amb algunes zones concretes, com ara Lloret de Mar, al 90%. A la Costa Daurada, l'ocupació s'ha situat al 85%. Les bones xifres de Setmana Santa fan esperar que l'estiu serà molt bo per al sector turístic. Carnerero creu que la millora econòmica de països emissors i la situació de conflicte al nord d'Àfrica portaran més turistes. Molas també preveu un augment considerable de visitants a l'estiu motivat sobretot per la millora d'algunes economies europees com l' alemanya o l'holandesa.

Més de dos milions de turistes

Aquestes valoracions van coincidir amb la publicació, ahir, de les xifres oficials de turistes del primer trimestre. Segons l'enquesta de moviments turístics a fronteres, a Catalunya hi van venir 2.072 milions de visitants els tres primers mesos, fet que suposa un descens de l'1,1% en relació amb el 2010, perquè la Setmana Santa de l'any passat va caure al primer trimestre. D'altra banda, les pernoctacions en hotels al març van créixer a Catalunya un 4,5%, cosa que confirma la bona tendència per al 2011.

Un 5,4% menys de mobilitat

El mal temps i la coincidència de la diada de Sant Jordi en plena Setmana Santa han fet disminuir els desplaçaments en cotxe durant aquests dies festius en un 5,4%, segons va manifestar ahir el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio. En aquest sentit, Aregio va remarcar que la disminució del trànsit també va afavorir que l'operació tornada hagi estat "la més tranquil·la dels últims anys" i sense retencions importants. Les vies que van registrar trànsit més intens, al migdia, van ser l'AP-7 al tram sud, l'A-2 al pas per Castellolí, la C-31 a Castell Platja d'Aro i la N-340. La nacional va registrar 17 quilòmetres de cua al Vendrell. A les carreteres catalanes, en el moment del tancament d'aquesta edició, hi havien mort nou persones i sis havien resultat ferides greus en set accidents mortals. En total, s'han desplaçat 621.000 vehicles.

El tradicional pastís de Pasqua, la mona, va posar ahir el punt final a la Setmana Santa. Les figures de xocolata més demanades van ser els personatges d'animació Rapunzel, Bob Esponja, Hello Kitty i Dora l'Exploradora. Els jugadors del Barça també van triomfar, sobretot Messi, Piqué, Iniesta i Xavi. El Gremi de Pastissers va mantenir la xifra de ventes en més 660.000.

stats