Crònica 05/12/2011

La taxa turística a un euro avança cap al consens majoritari

Albert Balanzà
2 min

BARCELONANomés ICV-EUiA va defensar en l'última campanya electoral la instauració d'una taxa turística com a nova font d'ingressos provinent d'un sector que no nota la crisi. Un total de 12,4 milions de persones han visitat Catalunya aquest any (un 5% més) i el seu impacte econòmic suposa el 15% del producte interior brut. Els ecosocialistes, que també havien estat pioners anys enrere en la defensa de l'ecotaxa, han vist ara com se sumaven nous suports des de CiU i PSC un cop s'ha confirmat que el govern de la Generalitat està estudiant seriosament la instauració d'aquest impost sobre el turisme, de la mateixa manera que funciona en altres països del món com els Estats Units (14 dòlars) i Jamaica (que l'ha doblat de 10 a 20 dòlars) o a ciutats com Roma (entre 3 i 5 euros) i Venècia (un euro, que pot incrementar-se en funció de les estrelles dels hotels en què s'allotgen els visitants).

Precisament el consens polític cap al qual es va a Catalunya, i que estudia el cobrament d'un euro per pernoctació i visitant, s'inclina més aviat pel model de cobrament global a tot el país. El Govern -i no Barcelona, on hi ha hagut més debat, impulsat també des de la direcció de Turisme de Barcelona- s'encarregaria de gestionar la taxa. Tant l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com l'exalcalde i cap de files del PSC a la ciutat, Jordi Hereu, s'han mostrat favorables a la taxa general a Catalunya. Sense taxa els ingressos per turisme han superat enguany els 8.000 milions d'euros fins als mesos d'estiu.

Un estudi aproximatiu

Al març una tesi doctoral elaborada per l'economista Ernest Ruiz Garcia per a la Universitat de Girona sobre el finançament dels municipis turístics va fer una estimació dels ingressos que generaria aquest impost calculant el cobrament d'un euro per pernoctació. En total, a tot Catalunya, la xifra d'ingressos s'enfilaria fins als 19,4 milions d'euros a les 26 poblacions turístiques catalanes que Ruiz Garcia va estudiar. L'informe conclou que aquest impost revertiria finalment en una mitjana de 31 euros per habitant i any.

stats