Crònica 12/11/2011

La ultradreta entra al govern d'unitat nacional de Grècia

Cristina Mas
2 min

Barcelona.El partit ultraconservador LAOS (Reagrupament Popular Ortodox) va entrar ahir al govern d'unitat nacional de Grècia, encapçalat per Lukàs Papadimos, amb els ministres socialdemòcrates del Pasok i l'oposició conservadora de Nova Democràcia. És el primer cop que els ultres, que tenien deu escons al Parlament grec, governen des que Grècia va recuperar la democràcia el 1974, després de la dictadura dels coronels. Makis Voridis, el nou titular de Transports, té relacions amb el Front Nacional de Le Pen a França, i Andonis Georgiadis, que ocuparà la secretaria d'estat de la Marina Mercant, havia estat l'editor d'una publicació antisemita.

"LAOS és un partit de dretes, entre l'extrema dreta i la dreta tradicional, i és bo que cooperi amb el Pasok i Nova Democràcia i que doni suport a la perspectiva europea, a la qual s'enfronten els partits d'esquerra", explicava ahir a l'ARA des d'Atenes Georges Tzogopoulos, de la Fundació Hel·lènica de Política Exterior i Europea. El nou govern compta amb una àmplia base parlamentària i només té el rebuig del Partit Comunista i la coalició d'esquerres Syritza.

La prioritat del nou executiu és assegurar l'aplicació de les reformes exigides per Brussel·les a canvi del segon pla de rescat del país. Les credencials del nou primer ministre, exgovernador del Banc Central quan Grècia va entrar a la zona euro i exvicepresident del Banc Central Europeu, van ser ben rebudes per França i Alemanya, que van destacar el caràcter unitari del govern.

Nova Democràcia en llocs clau

L'executiu tecnocràtic està format per catorze ministres del Pasok, que revaliden el càrrec, entre els quals hi ha Evànguelos Venizelos, l'artífex dels últims acords amb l'eurogrup, que manté la cartera d'Economia. Els socialdemòcrates conserven els llocs més sensibles en l'aplicació dels plans d'austeritat, com Sanitat, Educació i Energia. Nova Democràcia ocupa els ministeris claus de Defensa, amb Dimitris Avramópulos, i Exteriors, per Stavros Dimas, excomissari europeu de Medi Ambient.

Els nous ministres van jurar el càrrec davant de les autoritats de l'Església ortodoxa el mateix dia en què es coneixien les últimes dades de l'atur, que a l'agost, en plena temporada turística, es va elevar del 12% al 18,4%. "Si supera el 20% a finals d'any, cap polític ni cap tecnòcrata podrà suportar-ho", deia ahir Stelios Kulogu, director de la web de notícies TVXS. " I és el principal problema".

stats