ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 03/02/2012

La ultradreta s'aboca a un resultat històric a França

La líder de la ultradreta francesa, Marine Le Pen, es prepara per a un resultat històric a les presidencials. L'únic impediment que té per ara és aconseguir el 20% dels suports necessaris per presentar-se.

Alex Vicente
2 min
La ultradreta s'aboca a un resultat històric a França

PARÍSSota la mirada atenta de la guàrdia republicana, Marine Le Pen es manifesta davant la façana del Senat francès. La líder ultradretana puja a la tarima davant d'un petit grup de militants que estan "preocupats". La seva intranquil·litat sembla justificada, davant la possibilitat, cada vegada menys improbable, que la cap de files del Front Nacional no pugui presentar-se a les presidencials de la primavera.

Tot aspirant a fer-ho ha de complir diverses condicions: ser major d'edat, tenir la nacionalitat francesa, declarar públicament el seu patrimoni i disposar de 500 signatures de càrrecs electes de trenta departaments diferents.

El problema és que, a dia d'avui, a Marine Le Pen encara li falten més d'un centenar de firmes. La majoria d'alcaldes sol·licitats es neguen a donar-li suport: els seus noms acabaran apareixent públicament com a padrins de la candidata d'extrema dreta, una perspectiva que els incomoda. "¿Com és possible no veure la manipulació dels partits majoritaris en aquest sistema que els permet escollir qui serà candidat i qui no?", exclamava dimecres Le Pen, indignada per la possibilitat de quedar fora de la cursa.

Amb tot, la líder del Front Nacional va obtenir ahir una primera victòria, després que el Consell Constitucional va acceptar estudiar l'apadrinament anònim per evitar que corrents ideològics clarament implantats en l'opinió pública no tinguin representació electoral.

L'afer de les signatures és l'únic impediment que podria dificultar que Le Pen obtingui un resultat espectacular. La filla del patriarca de la ultradreta, que va agafar les regnes del partit ara fa un any, podria vorejar el 20% dels vots en la primera volta, segons els últims sondejos. Un resultat fins a vuit punts superior al que va registrar el seu pare el 2007.

Si es considera que el resultat en les enquestes sol ser inferior al real, a causa del vot soterrani que no pronuncia en públic el seu suport a la ultradreta, Marine Le Pen podria obtenir un percentatge històric.

Segons un altre estudi recent, fins a un terç dels francesos asseguren que donen suport a les idees de la nova líder de la ultradreta, que fa mesos que condueix amb èxit una estratègia de desdiabolització del FN. El 1999, set de cada deu francesos s'oposaven frontalment al programa del partit. Avui només un 35% es diuen contraris a una formació que defensa el retorn al franc i la pena de mort.

Un gir tàctic i populista

El motiu és un discurs patriòtic i euroescèptic, però també lleugerament modernitzat, que s'inspira en el gir tàctic dels partits extremistes als països nòrdics. La filla de Le Pen, aliena als tics negacionistes del seu pare -un col·lectiu jueu li va donar ahir suport públic-, ha preferit centrar-se en les qüestions socials i econòmiques en aquests temps de crisi. S'ha erigit en defensora a ultrança del made in France davant l'amenaça de les deslocalitzacions i el tancament de fàbriques, així com dels serveis públics i del laïcisme, dues temàtiques noves en el programa frontista.

L'objectiu sembla conduir l'electorat obrer cap als terrenys de la ultradreta. Segons un sondeig Ipsos aparegut a mitjans de gener, el 32% dels obrers francesos votaran el Front Nacional a la primera volta. Le Pen no només triplicaria la marca de Nicolas Sarkozy, sinó que a més igualaria el resultat del socialista François Hollande.

stats