EL MODEL DE GOVERNANÇA DE LES UNIVERSITATS
Crònica 28/12/2010

"La universitat pública no és una empresa"

Gestió "Oblidem-nos de qui designa el rector i donem-li instruments perquè pugui governar" Bolonya "Sóc conscient que hi ha malestar per les condicions en què s'està fent l'adaptació"

Isaac Salvatierra
2 min
Universitat, UB

El Claustre de la Universitat de Barcelona (UB) va acordar fa uns dies demanar la dimissió del president del seu consell social, l'empresari Joaquim Coello. El consell social és el contrapès previst per la llei per assegurar que les universitats facin un bon ús dels fons públics. El seu president el designa el Govern i la majoria dels seus membres són externs a la universitat. El rector és la màxima autoritat universitària, però és el consell social qui aprova el pressupost. Una arquitectura massa complexa que no ha pogut resistir la crisi. Coello ha primat l'equilibri pressupostari i ha bloquejat un increment de sou del personal d'administració i serveis (PAS), una promesa del rector Dídac Ramírez. La lluita de poder a la UB ha reobert el debat sobre la governança de la universitat pública. Ramírez i Coello reben l'ARA per separat. Són conscients de l'atzucac en què han posat la institució. S'expliquen amb serenor i sense ganes de polemitzar. La universitat és coneixement i també confrontació d'idees.

Tothom està d'acord que la universitat ha de ser el motor del nou model productiu. Però la inversió està estancada i s'acumula el deute...

En nom de la UB i del conjunt d'universitats públiques catalanes, demano al nou president, Artur Mas, que tingui en compte que el finançament de la universitat és clau per al futur del nostre país.

I, mentrestant, els rectors tenen les mans lligades.

¿Com s'explica que a la màxima autoritat de la universitat se li denegui tirar endavant les polítiques reflectides en el pressupost? Tenim un model pervers. Mentre hi ha recursos, ningú s'instal·la en aquesta zona de confusió. Però, en temps de crisi, el consell social pot prioritzar l'equilibri pressupostari en contra de la voluntat del rector, que ha de primar la funció social.

El Claustre de la UB va aprovar fa uns dies el seu informe de gestió per un escàs marge de vots. El bloqueig del consell social pot haver influït en la votació?

No ho descarto, però no hi vull donar importància. Sóc conscient que hi ha malestar a la universitat per les condicions en què s'està fent l'adaptació als graus de Bolonya.

Com valora el nou model de governança proposat pels presidents dels consells socials?

La governança ha d'anar lligada a l'autonomia i al finançament, i la proposta no ho té en compte.

Com veuria un model de gestió més gerencial?

La universitat pública no és una empresa. Una cosa és que incorpori models que han demostrat tenir èxit, i l'altra és pensar la universitat com una empresa privada.

El nou Govern informarà de la petició de dimissió de Coello?

Sí, en donaré compte.

Creu que hauria de dimitir?

No m'hi vull pronunciar.

Com sortiran d'aquest cul-de-sac?

Confio que tots posarem per damunt de tot el bé de la societat i de la institució. És el que faré jo.

stats