ENSENYAMENT
Crònica 04/10/2011

La universitat també vol fer vaga

El sistema universitari públic català vol fer una jornada de vaga general contra les retallades. L'ofensiva de mobilitzacions començarà aquest mateix divendres en l'acte d'inauguració oficial del curs.

Auri Garcia Morera
2 min
MOBILITZACIONS UNIVERSITÀRIES Els col·lectius afectats per les retallades a la universitat pública tenen previst fer una gran manifestació al carrer el dia  17 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de l'Estudiant i només tres dies abans de les eleccions generals. Aquest dissabte decidiran si tiren endavant una convocatòria de vaga.

Barcelona.Professors, personal d'administració i estudiants de les universitats públiques volen donar carbassa al president de la Generalitat, Artur Mas, i protestar contra les retallades. Ho faran en l'acte d'inauguració oficial del curs que se celebrarà aquest divendres a la UPC, segons va anunciar ahir la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa representants de tots tres col·lectius.

Serà només el primer acte d'una ofensiva de mobilitzacions que vol anar molt més enllà, amb la possibilitat d'una vaga general de tot el sistema universitari a l'horitzó. Aquest dissabte al matí, a la plaça Universitat, es farà una assemblea general d'universitats catalanes en què es debatrà sobre les retallades i es decidirà si es tira endavant la convocatòria de vaga.

El calendari de mobilitzacions també preveu una gran manifestació al carrer el dia 17 de novembre. Es tracta del Dia Internacional de l'Estudiant, que en els últims anys ha viscut moltes protestes contra el pla de Bolonya, i també una data molt pròxima a les eleccions generals, que seran tres dies més tard.

Els efectes de les retallades

La possibilitat de la vaga va néixer la setmana passada en una assemblea de la UAB, universitat en què els efectes de les retallades ja han començat a concretar-se. L'any 2012, la UAB retallarà 13 milions d'euros en el capítol de personal: 8 milions corresponents al personal docent i 5 milions al d'administració.

Ferran Izquierdo, professor i membre del comitè d'empresa de la UAB, assegura que "la Generalitat està exigint que les retallades siguin en el capítol de personal". Una afirmació que fonts de la secretaria d'Universitats desmenteixen rotundament, tot i que afegeixen que és una partida amb molt de pes en els pressupostos i és pràcticament inevitable tocar-la.

Izquierdo detalla que aquests 8 milions d'euros d'estalvi en personal docent faran que la UAB deixi al carrer "la pràctica totalitat dels professors associats, excepte els que exerceixen en hospitals". Segons els càlculs dels professors, s'eliminaran com a mínim 500 places, gairebé la meitat de les que hi ha ara. Izquierdo afegeix que la resta de les universitats també han començat a fer fora professors associats, a més d'abaixar sous, augmentar les hores de classe, i fer contractes més curts i amb categories laborals inferiors.

Pel que fa al personal d'administració i serveis, Paco Utrilla, representant d'aquest col·lectiu a la UAB, explica que no es cobriran les baixes temporals ni les jubilacions i que la possibilitat d'un ERO "és una de les mesures que diuen que s'ha d'estudiar". El personal amb contracte per obra i servei, els substituts i els interins seran els grans afectats de la retallada de 5 milions.

Estudiants i professors, units

Laura de la Villa, representant dels estudiants de la UPF, lamenta que "les conseqüències de les retallades ja s'estan notant" en el curs actual, amb l'increment de les taxes quatre punts per sobre de l'IPC i amb els grups més grans. "Els estudiants paguem més per una qualitat docent més baixa", diu De la Villa, que afegeix que la vaga "és un dels elements de pressió més forts que tenim" i que serveix per unir tota la comunitat universitària. Estudiants i professors estan d'acord que hi ha un canvi de model encobert i que no es fa "més amb menys", sinó "menys amb menys".

stats