EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 18/11/2011

La vaga atura a mitges la universitat

Els estudiants es fan forts en les protestes. La vaga universitària no va aturar totes les classes, tot i que algunes facultats es van paralitzar. La manifestació central va mobilitzar més de 10.000 persones.

Sònia Sánchez
3 min
La vaga atura a mitges la universitat

BARCELONA.Les aules universitàries estaven ahir mig buides, o mig plenes, segons qui les mirés. El seguiment de la vaga general convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) va ser tan desigual -no només entre les diverses universitats sinó també entre els diversos centres de cada universitat- que va permetre als organitzadors parlar "d'èxit total", quan els rectors afirmaven que a nivell global només havia estat del 25% (una de cada quatre classes). El poc seguiment del professorat (amb excepcions importants en centres de la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB- i la Universitat de Barcelona -UB-), va fer perdre força a la convocatòria, que va tenir molt més seguiment entre els alumnes.

Els estudiants eren també la gran majoria en la manifestació central de la jornada, que va col·lapsar el centre de Barcelona durant la tarda i va fer palès el malestar dels universitaris. Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana (20.000, segons la PUDUP), van participar en la marxa contra les retallades de fons públics a les universitats, on el crit que més es va sentir va ser el de "no a la privatització". "Els funcionaris no se senten prou interpel·lats i els associats ja han caigut en la desesperança", indicava el professor de la UAB Albert Branchadell per explicar la poca presència de professorat a la marxa. Com ell, la doctora i funcionària de la UAB Lucia Molina sí que va voler participar a la manifestació per denunciar que "els efectes de la retallada ja es noten en l'eliminació d'assignatures per reducció de personal, que afecta sobretot els professors associats, però també investigadors i contractats precaris", deia Molina, en contra del que ahir mateix deia el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, que minimitzava els efectes de l'ajust en personal.

"Més enllà de la retallada"

Però la reivindicació universitària anava "més enllà de la retallada", com explicava la membre de la PUDUP i de la plataforma Estudiants sense Futur de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Noelia González. "Des de Bolonya, a la universitat pública patim atacs: la falta de beques i els horaris de docència busquen l'elitització de la universitat i barren l'accés als sectors més desafavorits. I ara també es pretén treure pes al claustre perquè els alumnes tinguem menys poder de decisió", apuntava, al·ludint al debat obert sobre la governança de les universitats. González era una de la seixantena d'estudiants que des de dilluns dormen al campus de la Ciutadella de la UPF, on fan xerrades i activitats sobre aquestes qüestions i sobre el moviment 15-M. En aquest centre, el seguiment de la vaga ahir va ser del 45%, el més gran dels tres campus de la UPF, segons fonts de la mateixa universitat. Piquets informatius van aturar alguns seminaris on els alumnes es queixaven que el professor els havia advertit que la vaga baixaria nota.

A la UB alguns estudiants explicaven que havien decidit anar a classe perquè els professors no feien vaga. El fet que els sindicats majoritaris es desvinculessin de la convocatòria (només la CGT va convocar la vaga), va minvar la força de la protesta, que va perdre molt de pes entre el professorat. No obstant, en facultats de la UB com les del Raval o les de Dret, Economia i Sociologia, al campus Nord, la vaga va tenir més incidència, també entre els professors. Allà, petits grups d'estudiants van tallar la Diagonal a primera hora del matí i també a la tarda per encaminar-se cap a la manifestació de la plaça Universitat. Al migdia, un altre grup va sortir del campus central de la UB i va tallar diversos carrers en un recorregut que va incloure la Borsa de Barcelona, una seu del Banc Santander, el Banc d'Espanya i la Conselleria d'Economia i Finances, on es van viure alguns moments de tensió.

La vaga va tenir molt més seguiment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on també a primera hora alguns estudiants van tallar l'AP-7 i els ferrocarrils catalans. Quatre facultats van aturar completament les classes i dues més ho van fer en un 80%, mentre que a les set facultats restants, les de ciències, el seguiment va ser més baix, segons fonts de la UAB.

A la Universitat de Girona les classes pràcticament es van aturar en tres facultats, en alguns casos per l'acció de piquets, i la manifestació del migdia va agrupar un miler de persones. A Lleida i Tarragona el seguiment va ser menor, amb mig miler i poc més de 300 manifestants, respectivament. A la Universitat de Lleida tres facultats van veure com es buidaven algunes aules, però el seguiment entre el professorat va ser de l'1%.

stats