29-M POLS A LA REFORMA LABORAL
Crònica 28/03/2012

La vaga general s'escalfa

Elena Freixa
3 min
CURIOSITAT DELS TURISTES  Un grup de joves turistes observen la foto de família de les entitats adherides a la plataforma No a les Retallades, a favor de la vaga.

BARCELONAAmenys de 24 hores perquè comenci oficialment la vaga general, sindicats i organitzacions empresarials esgoten els arguments a favor i en contra de la mobilització, respectivament, i confien que calin entre els treballadors. El context econòmic, l'atur, la reforma laboral, les retallades a les administracions públiques, el desànim i la indignació són factors que pesaran segur en la decisió que cadascú prendrà davant la convocatòria.

Els sindicats confien en l'èxit i repassen els motius: una reforma laboral que retalla drets i precaritza, un escenari d'atur disparat que seguirà creixent tot i mesures "injustes" i un entorn de retallades al sector públic que castiga els treballadors i afecta els serveis que reben els ciutadans. "Aquesta batalla la guanyarem", animava ahir en to èpic el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, des de Tarragona. Superar el sentiment que no hi ha res a fer, va afegir, és deixar que guanyin els que estenen aquesta idea "perquè no tenen cap altre argument per defensar la reforma laboral".

A l'altre extrem se situen les tesis d'organitzacions empresarials, que defensen la reforma per intentar redreçar el creixement de l'ocupació i que alerten del mal que pot fer l'aturada en una economia en recessió com l'espanyola. La patronal vallesana Cecot va defensar ahir que la vaga general "no té motius suficients en un context tan desfavorable". Va afegir que el tràmit parlamentari que hi ha en marxa per incloure esmenes a la reforma laboral dóna l'oportunitat als sindicats de proposar canvis en els aspectes que vulguin. Tot i deixar clar que respecten el dret dels treballadors a fer vaga, la patronal va criticar que l'aturada "agreujarà la pèrdua de competitivitat del país" i deixarà encara més tocada la imatge internacional d'Espanya.

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, va anar més enllà i va dir que la vaga general a Espanya "apropa més a Grècia i allunya d'Alemanya". La mala imatge a fora va ser un argument que també va utilitzar el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Rajoy descarta passos enrere

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avisar ahir des de Seül que la vaga no solucionarà res. No va fer cap senyal que la reforma vigent pugui reescriure's en algun punt. "El govern té l'obligació de seguir fent el que cregui millor per a l'interès general", va insistir.

Sobre la reforma laboral va dir que crearà ocupació "en el seu moment" i va defensar que en qualsevol cas era necessària per "modernitzar les relacions laborals" a Espanya. El president del govern espanyol va treure pit assegurant que en 100 dies cap govern havia fet tantes reformes i va afegir que això li havia costat la vaga.

Els sindicats CCOO i UGT es proposen fer tirar enrere tant la reforma laboral com les retallades que han dictat des del govern espanyol -amb la presentació dels pressupostos divendres n'hi poden haver més- i des de la Generalitat. Situen la vaga com un mitjà i no com un fi, ja que pensen continuar les mobilitzacions.

La feina de les últimes setmanes s'ha centrat a mobilitzar les associacions, les entitats, els comitès d'empresa i la ciutadania en general. Demà al migdia hi ha convocada una concentració de periodistes a favor de la vaga. Ahir les accions es van centrar en els aturats i es van organitzar diverses accions a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Entre aquest col·lectiu, el desànim és més patent, ja que la meitat dels 640.000 aturats fa més d'un any que busquen feina.

Els convocants de la vaga auguren un gran seguiment per a demà, sobretot perquè així pot obrir-se una escletxa la possibilitat, per ara inexistent, de tirar enrere alguns aspectes del nou marc laboral i de frenar noves retallades. Per la seva banda, les patronals adverteixen que cal respectar els que no volen sumar-s'hi. El pols comença d'aquí unes hores.

stats