SETÈ DESCENS CONSECUTIU AL GENER
Crònica 02/02/2011

La venda de cotxes segueix caient sense plans d'ajudes

Elena Freixa
2 min
El sector proposa rebaixar l'impost de circulació.

Barcelona.El mercat automobilístic va registrar un nou rècord negatiu al mes de gener, amb 8.041 cotxes venuts a Catalunya, un retrocés del 24,6% i el nivell més baix de matriculacions des del gener de 1993. Es tracta del setè mes consecutiu que les matriculacions d'automòbils cauen, no només a Catalunya, sinó al conjunt de l'Estat (-23,5%). La davallada va començar justament quan es van retirar els plans d'ajudes a la compra del govern espanyol -Pla 2000E- i la Generalitat -Autocat.

El sector va rebre ahir aquestes dades amb molta preocupació, sobretot pel que fa als compradors individuals, un canal on les vendes van enfonsar-se un 41% el darrer mes. El director general de la patronal de fabricants d'automòbils (Anfac), Luis Valero, va alertar del perill que corren les xarxes comercials si la tendència no s'inverteix i va afegir que, ara per ara, tot apunta a un primer semestre amb caigudes per sobre del 20%.

El president del Gremi de Vehicles a Motor (GVVM) de Barcelona, Miquel Donnay, va calcular que estan en joc un miler de llocs de treball als concessionaris. En dos anys de crisi ja n'han desaparegut uns 140, segons Donnay. Entre les demandes als governs, va proposar accions com rebaixar l'impost de matriculacions per incentivar la renovació del parc de vehicles amb cotxes nous menys contaminants.

Seat resisteix millor

El descens va esquitxar totes les principals marques de vehicles, tot i que algunes van sortir-ne més ben parades que altres. És el cas de Seat, que amb 5.041 unitats venudes, va continuar liderant el mercat espanyol, amb una quota de mercat del 9,4%, i va situar l'Ibiza com el model més comercialitzat.

Les vendes de la marca amb seu a Martorell van retrocedir un 14,6%, menys que les d'altres marques del grup al qual pertany. Volkswagen va vendre un 46% menys en el mateix període, Skoda va retrocedir un 24% i Audi, un 20%.

stats