ELECTRÒNICA DE CONSUM
Crònica 02/08/2011

La venda de teles cau i perjudica Ficosa

La planta de l'antiga Sony a Viladecavalls, amb 800 treballadors, pateix per la davallada de vendes i tem que, si no arriben nous projectes de Ficosa, l'any que ve faltarà feina per a un 30% de la plantilla.

Elena Freixa
3 min
El repte de diversificar Ficosa té el repte de dur a Viladecavalls prou feina per a 700 persones que va heretar quan va quedar-se la fàbrica de Sony el 2010.

Barcelona.Les vendes de Sony no van al ritme que la multinacional japonesa havia previst i això s'està notant a la fàbrica de Viladecavalls que fa un any va comprar Ficosa. No estan sortint de la fàbrica les comandes promeses i des de principis d'any, expliquen els sindicats, hi ha hagut dies de no-producció. Aquesta situació amenaça de repetir-se a la tornada de vacances, un època que tradicionalment havia estat més bona per la proximitat de la campanya de Nadal. En paral·lel, segons explica el portaveu del comitè d'empresa, Ivan Ramos, els projectes de Ficosa per diversificar l'activitat i donar feina als 800 treballadors heretats de Sony no acaben d'arribar. "Temem que si la cosa no canvia, poden sobrar 250 persones de cara al 2012", va explicar.

Un portaveu de Ficosa va reconèixer a l'ARA que la producció està sent inferior a l'esperada per la caiguda de les vendes de Sony, però va insistir que no s'ha pres cap decisió que afecti les condicions dels treballadors. "Mantenim contactes amb Sony per anar veient com evoluciona el mercat", va dir.

Un dels elements que pal·liaria, en part, aquesta situació seria l'arribada de producció procedent d'altres plantes europees del grup. Es tracta d'un trasllat de feina que ja estava previst, però que l'empresa ha paralitzat les últimes setmanes a causa de la conflictiva negociació del conveni col·lectiu. L'aspecte salarial és el que genera el problema, ja que Ficosa ha manifestat que no pot assumir el 5% d'augment previst al conveni i la plantilla considera "insuficient" l'1,75% que els ofereixen.

El desacord ha fet aturar el procés de trasllat de maquinària i producció, que hauria de començar després de vacances. La direcció va insinuar als treballadors que sense aquesta producció no hi hauria prou feina per a tothom de cara a l'any que ve i podria presentar-se un expedient de suspensió temporal per a una part de la plantilla. Però segons Javier Pacheco, secretari general d'indústria de CCOO, si no hi ha nous projectes aquesta producció extra no servirà per acabar amb l'excedent.

Inquietud per al 2012

Els acords amb Sony passaven per fabricar un milió d'unitats de televisors aquest primer any després de la venda i donar marge a Ficosa per buscar noves càrregues de feina. Segons Pacheco, al ritme actual amb prou feines s'arribarà a les 650.000 unitats. "Tot dependrà de què passi en la recta final de l'any i hem demanat la reunió precisament per rebre informació", va dir.

El comitè de Viladecavalls tem que les dificultats es plantegin de cara a l'any vinent. De televisors, se n'haurien de fabricar llavors només mig milió (la meitat que aquest any) i sense altres projectes per a la fàbrica l'excedent seria de 250 treballadors, segons el portaveu del comitè d'empresa.

Els projectes que ha tancat Ficosa durant aquesta primera meitat de l'any són prometedors des del punt de vista tecnològic, però encara trigaran un temps a traduir-se en llocs de treball. El cas més clar és l'acord amb un important fabricant de cotxes per produir una caixa de telecomunicacions que inclourà, entre altres prestacions, una trucada d'emergència automàtica en cas d'accident.

Es tracta d'un dispositiu que tots els cotxes hauran de dur de sèrie a la Unió Europea (UE) a partir del 2014. Segons els càlculs de Ficosa, tot i el sucós negoci que obre la combinació de l'electrònica i el motor en els pròxims anys, la producció en sèrie d'aquesta caixa de comunicacions a la fàbrica vallesana no està prevista fins d'aquí dos anys.

stats