CONSUM
Crònica 08/01/2012

Les vendes han caigut fins a un 15% aquest Nadal

Les rebaixes que van arrencar ahir han de ser la salvació del comerç després d'una campanya de Nadal nefasta. Els comerciants van xifrar ahir en fins a un 15% la caiguda de vendes, tot i el repunt de Reis.

Sònia Sánchez
2 min
Les vendes han caigut  Fins a un 15% aquest Nadal

BARCELONA.Els comerciants fa dies que diuen que les rebaixes, que van començar ahir, hauran de salvar-los d'una temporada de Nadal nefasta. Després que dijous Pimec xifrés la caiguda de vendes per als petits comerços en un 3%, ahir el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, va anar més enllà i va advertir que -a l'espera encara de dades definitives- la davallada de vendes de la temporada nadalenca podria arribar fins a un 15% per sota de la de l'any passat.

"Els Reis han funcionat molt bé, millor del que pensàvem, però tot i així durant les festes les vendes han baixat entre zero i -15%, quan abans que comencessin prevèiem pujar entre un 2% i un 4%", va explicar Fraile. Sembla que el sector de les joguines i el dels "petits regals", com és el cas de la perfumeria, han pogut tancar la temporada millor que la resta, ja que la tradició dels regals de Reis s'ha mantingut més bé que els del dia de Nadal. Però la resta de sectors, especialment el de la roba, han patit de valent perquè la gent "ha preferit gastar el mínim i esperar-se a quan hi hagi més bons preus", resumeix.

Beneficis d'arrencar en dissabte

El fet que el primer dia de rebaixes hagués caigut en dissabte també generava optimisme i Fraile confiava que aquest sigui un cap de setmana "espectacular" per a les vendes. Per aprofitar aquesta empenta, les botigues de roba obriran tots dos dies, mentre que moltes altres tancaran avui. En total, en tot el període de rebaixes, la confederació confia que les vendes pugin entre un 4% i un 6%.

Descomptes de fins al 70%

Les 30.000 botigues catalanes que van començar ahir rebaixes ho van fer ja amb descomptes que anaven del 40% al 60%, i que a mesura que avancin els dos mesos de la campanya poden arribar fins al 70%, però no més enllà, segons Fraile.

En total, els comerços calculen que aquesta temporada de rebaixes facturaran uns 900 milions d'euros, principalment en els àmbits de l'equipament personal i de la llar. Les organitzacions de consumidors preveuen que cada català gastarà una mitjana de 98 euros en les rebaixes, una previsió similar a la dels comerciants, que parlen d'entre 90 i 105 euros. Si aquestes dades es confirmen, significaria que per primer cop augmenta la despesa dels ciutadans a les rebaixes d'hivern des que es va iniciar la crisi, el 2008. I seria conseqüència de la tendència de molts catalans aquest any a traslladar algunes de les compres de Nadal al període de rebaixes per estalviar.

I és que ni tan sols els descomptes i ofertes amb què les grans empreses han volgut temptar el consumidor aquestes festes no han aconseguit trencar la corba negativa de vendes. Unes ofertes que, segons Fraile, "no són rebaixes encobertes, perquè no s'aplicaven a tot l'establiment i perquè ara aniran més avall". "Si ara trobéssim algun comerç que mantingués el mateix descompte que tenia per Nadal, llavors sí que seria frau", va apuntar.

stats