RELLEU DE GOVERN A BADEN-WÜRTTEMBERG
Crònica 13/05/2011

Els verds alemanys es veuen a un peu de la cancelleria

Isaac Lluch
2 min
Kretschmann va ser proclamat ahir president del land de Baden-Württermberg.

BERLíNAhir va arrencar un dels experiments polítics més interessants de la història de postguerra a Alemanya. Per primer cop des que es va fundar fa 31 anys, el partit verd alemany assoleix el govern d'un land. I no un de qualsevol, sinó el tercer més poblat del país i bastió cristianodemòcrata (CDU) durant els últims 58 anys. Winfried Kretschmann té l'honor de ser des d'ahir el primer ministre de Baden-Württemberg i passar a la història com a primer premier ecologista d'un estat federat alemany.

En teoria seran cinc anys de coalició amb els socialdemòcrates de l'SPD, que, no obstant, ocuparan més conselleries al govern regional perquè Els Verds, més que complex d'inferioritat el que comencen a tenir són somnis grans: arribar a la cancelleria a les legislatives del 2013.

Segons els últims sondejos, els ecologistes estarien cinc punts per sota de la CDU de la cancellera Angela Merkel (31% per 26% en intenció de vot) i es confirmarien com a segona força política. Esclar que necessitarien estar en harmonia amb l'SPD (22%) per impedir una reedició de l'actual coalició federal entre cristianodemòcrates i liberals (FDP), a qui les enquestes tot just donen el 4%.

Compartir el poder

Amb l'argument que saber cedir és símptoma d'intel·ligència, Els Verds controlaran a Baden-Württemberg els ministeris de Medi Ambient, Transport, Ciència, Espai Rural, Consum i Societat Civil. En canvi, les carteres clàssiques (Economia, Justícia, Treball, Educació, Interior) van a parar a l'SPD, així com la d'Integració, que tindrà un efecte reparador davant les tesis islamòfobes que el banquer socialdemòcrata Thilo Sarrazin va pregonar a finals del 2010.

Precisament en clau de país es projectarà la feina de la coalició a Baden-Württemberg. De l'èxit d'aquest govern dependran molt les opcions d'Els Verds i l'SPD de desbancar Merkel d'aquí dos anys.

En l'acord inicial verd-roig, en aquest land ja s'ha convingut una desactivació ràpida de les centrals nuclears i una àmplia reforma en educació. Però el partit de Kretschmann ja ha topat amb els socialdemòcrates a l'hora d'aturar un macroprojecte urbanístic a l'estació de Stuttgart. També hi ha hagut controvèrsia sobre la indústria automobilística. A Baden-Württemberg, on tenen seu Mercedes i Porsche, "el govern ha de tenir gasolina a la sang", sostenen els socialdemòcrates. "Tenim sol al cor i sobretot tranquil·litat a la sang. Volem demostrar que l'economia no només ha de ser sostenible sinó que pot ser sostenible", respon Kretschmann, situat, amb tot, a l'ala conservadora d'Els Verds.

No són, certament, eventuals problemes amb l'SPD el que tem més el nou primer ministre de Baden-Württemberg, sinó les reticències del sector més d'esquerra del seu propi partit.

L'ala esquerra d'Els Verds recela que el grup tendeixi cada cop més al centre per fer-se majoritari i que fins i tot no descarti pactar amb la CDU. Els primers combats ideològics ja han començat i ahir Kretschmann va marcar perfil quan va jurar el càrrec "per Déu".

stats