ELS INSTRUMENTS DEL NOU EXECUTIU
Crònica 22/12/2010

Una via sense peatge per a Salvador Alemany

El president del grup d'infraestructures pensa que pot aportar més a la política des del nou think tank del Govern que com a conseller. La seva missió serà pilotar la sortida de la crisi.

Ignasi Pujol / Oriol March
2 min
Salvador Alemany, de 66 anys, presideix Abertis des del maig de l'any passat.

BarcelonaNo serà conseller, però marcarà en part l'agenda econòmica del proper Govern de Catalunya. Salvador Alemany, president del grup d'infraestructures Abertis, presidirà també el consell econòmic del Govern anunciat dilluns pel futur president, Artur Mas.

L'entorn del directiu assegura que la decisió de Mas "no és un segon plat" davant de la negativa d'Alemany a convertir-se en conseller. Expliquen que més aviat ha estat una reflexió conjunta i que Salvador Alemany està convençut que pot aportar més des d'aquest consell assessor que des d'una conselleria. "És una funció de govern fora del Govern", diuen.

Alemany, de 66 anys, ha demostrat al llarg de la seva trajectòria la seva vocació de servei públic. Ha presidit la Creu Roja de Catalunya i va impulsar la posada en marxa del Consorci del Transport Sanitari de Catalunya. A més, durant 17 anys va estar al capdavant de la secció de bàsquet del FC Barcelona. Des de fa tres anys presideix el Cercle d'Economia, el lobi que reuneix empresaris i acadèmics. Sota la seva presidència el Cercle ha emès algunes de les seves notes d'opinió més controvertides sobre temes com la reforma laboral o, més recentment, sobre la sentència de l'Estatut. Convocarà eleccions per elegir el seu successor al Cercle el primer semestre del 2011.

'Think tank'

Alemany es va mostrar ahir il·lusionat amb l'encàrrec de Mas. El nou consell econòmic -que Alemany va comparar amb els que han creat Nicolas Sarkozy i David Cameron- serà una mena de think tank al servei del nou Govern que presentarà iniciatives i fins i tot negociarà en nom de l'executiu. Aquesta solució intermèdia permet a Alemany mantenir el seu càrrec a Abertis i influir en la política. Aportar solucions però sense el desgast propi del combat polític. Una via sense peatge.

El relleu al capdavant d'Abertis (que té La Caixa com a primer accionista) ha començat aquest mateix any, quan Francisco Reynés ha estat elegit conseller delegat i Alemany ha passat a ser president no executiu. No obstant això, Alemany continua sent el garant de l'esperit fundacional d'Abertis. El grup d'infraestructures, que deu a les autopistes el 75% dels seus ingressos, va néixer el 2003 de la fusió de la concessionària Acesa i Áurea, de l'acord d'Isidre Fainé (ara president de La Caixa) i Florentino Pérez. Casat i pare de dos filles, el sou d'Alemany a Abertis va ser d'1,825 milions d'euros el 2008. El directiu és partidari del copagament i de l'harmonització del model d'infraestructures.

Segons fonts convergents, Mas donarà total llibertat tant a Alemany com a Miquel Vilardell (que liderarà el consell que repensarà el sistema sanitari català) perquè s'envoltin de gent que ells considerin competent per a aquesta tasca.

stats