Crònica 01/03/2012

Les víctimes: el suplici de la revisió mèdica anual

L.a.
2 min

BARCELONA.Cada cop que a José Luis Gómez (38 anys) i Benedicto Martínez (42 anys) els toca revisió mèdica anual hi van amb certa por. La seva preocupació és que els diguin que els han detectat asbestosi, la malaltia mortal que causa l'exposició perllongada a l'amiant. I tenen motius per a preocupar-se: han treballat durant anys a Honeywell, una fàbrica ubicada al Prat de Llobregat que fins al 2002 va utilitzar amiant per fer pastilles de frens per als cotxes. Asseguren que durant molt temps l'empresa no va implantar mesures de protecció.

Els treballadors de Honeywell van haver de batallar perquè s'apliquessin les mesures de prevenció necessàries. Però un cop ho van aconseguir, no han deixat de lluitar. D'una banda, els que han desenvolupat la malaltia han presentat denúncia contra l'empresa, i ja s'han dictat set sentències favorables per invalidesa i viduïtat, i dues per danys i perjudicis. Tot i que, com en els casos d'Uralita i Rocalla, l'empresa ja ha presentat recurs en contra.

A Gómez i a Martínez els preocupa que molta gent afectada no sap que ho està i, per això, fa temps que demanen a l'empresa, de moment sense èxit, un llistat dels treballadors que han passat per Honeywell. El seu objectiu és alertar-los que poden desenvolupar la malaltia i explicar-los que poden presentar denúncia. I, finalment, volen que la llei de les pensions els equipari amb els treballadors de la mineria i puguin jubilar-se abans que la resta de treballadors. El novembre passat ja van aconseguir el suport de tots els grups del Parlament, que van tramitar la proposta al Congrés de Diputats a finals de gener. José Luis Gómez reconeix, però, que el procés encara serà llarg, ja que el Congrés farà ara un estudi per avaluar-ho. Però no perden l'esperança, malgrat la lentitud de la seva lluita. A l'octubre organitzaran una trobada estatal d'afectats per unir forces contra la fibra atrapada als pulmons de desenes de milers de persones a tot l'Estat, les empreses que l'han propagada durant decennis i l'administració que ha tardat a reaccionar.

stats