SEGURETAT
Crònica 24/09/2011

Les víctimes de violència de gènere estaran protegides a tota la UE

Laia Forès
1 min

BRUSSEL·LES.Cada any es dicten a la Unió Europea prop de 100.000 ordres de protecció a víctimes que han patit amenaces o agressions, la majoria dones que han patit algun tipus de violència masclista. Però només estan protegides al país on han fet la denúncia, ja que les mesures de protecció són d'àmbit estatal. A partir d'ara, les víctimes de violència masclista que disposin d'una ordre d'allunyament del seu agressor, mantindran aquesta protecció més enllà de les fronteres del seu país. Els ministres de Justícia dels Vint-i-set van aprovar ahir un nou instrument legal per fer-ho possible. "Els sistemes legals són diferents a cada país però els valors són els mateixos", va assegurar Viviane Reding, la comissària europea de Justícia.

No hi ha xifres oficials en el conjunt de la UE sobre el nombre de dones que han patit violència de gènere i es podran beneficiar de la mesura perquè en molts països no hi ha registres específics.

A Catalunya, gairebé 13.000 dones van denunciar les seves parelles el 2010 per violència masclista. La idea de la nova ordre europea de protecció és que aquestes dones puguin anar de vacances o traslladar la seva residència habitual en un altre estat membre sense perdre la protecció. La norma, però, s'aplicarà en una primera fase només als estats que dictin ordres de protecció per procediments penals, com és el cas d'Espanya. Els països on la protecció de les víctimes està basada en la legislació civil -Alemanya, entre d'altres- hauran d'esperar que s'acabi de tramitar un nou reglament proposat aquest any i pendent encara d'aprovació.

stats