RELLEU AL GOVERN
Crònica 07/06/2011

La victòria de la dreta a Portugal satisfà els mercats

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Llum verda al nou govern El president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, es va reunir ahir amb el futur primer ministre.

Enviada especial a LisboaA Portugal es respirava ahir un ambient de desassossec després de la victòria inapel·lable de la dreta. Els conservadors es van imposar diumenge amb contundència i una coalició entre els socialdemòcrates de Pedro Passos Coelho i els democristians de Paulo Portas donarà l'estabilitat que l'economia necessita per afrontar la crisi més profunda que assola el país des de l'inici de la democràcia.

Els mercats van respondre positivament al resultat de les urnes i la pressió sobre el deute portuguès es va alleugerir una mica. Els títols portuguesos a deu anys, que s'utilitzen habitualment com a referència, cotitzaven ahir al 9,73%, set punts base per sota del preu de tancament en el mercat de divendres. Un inici de nou cicle polític tranquil·litzador, almenys de moment.

Però no només els mercats respiraven ahir alleugerits pels resultats electorals. "És l'hora de redimir la política", va escriure al diari portuguès Público la periodista Teresa de Sousa. I "redempció", després de la victòria del Partit Socialdemòcrata (PSD), és justament el concepte que sintetitza millor la reacció de tota la premsa davant del que van dir les urnes diumenge.

L'era postsocialista es veia ahir, des dels diferents mitjans de comunicació portuguesos, com un moment per tornar a cohesionar el país i afrontar amb força dos anys de recessió, privatitzacions, congelació de sous i un llarg reguitzell de retallades socials per tornar un deute de 78.000 milions d'euros.

Un govern que no podrà ni seure

Pedro Passos Coelho té el repte ara de formar govern tan aviat com sigui possible. De fet, el president de la República, Aníbal Cavaco Silva, ja va reunir-s'hi ahir al Palácio de Belém per traçar els plans del nou govern. El PSD tindrà menys d'un mes per complir totes les mesures que la troika -la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- han dictat per al primer paquet d'ajudes. A finals de juliol hi ha una nova inspecció europea i Portugal ha de tenir els deures fets.

"Portugal ha de saber retornar la confiança als mercats", va dir diumenge Passos a última hora de la nit després d'haver-se assegurat la victòria. El seu discurs va ser prudent, però sobretot va voler llançar un missatge d'esperança per a tots els portuguesos. "Serà difícil però valdrà la pena. Aquesta victòria no és nostra, sinó per a Portugal", va concloure, just abans que sonés a tot drap l'himne del país.

El futur primer ministre va voler apel·lar a la unitat de tots els portuguesos i fer ressorgir l'orgull d'un país que passa hores baixes per afrontar la situació. Els seus seguidors celebraven el triomf taronja -el color del partit- diumenge cantant "Por-tu-gal! Por-tu-gal!" i amb banderes vermelles i verdes.

Un pla de rescat legitimat

El poble portuguès va dir al programa més liberal de la història del país. Un rescat que farà mal però que compta ara amb una àmplia legitimació a les urnes. La suma del PSD amb els populars donarà una majoria de 129 diputats d'un total de 230 al parlament. Els socialistes de Sócrates, que va dimitir diumenge, es van quedar amb 73 seients. L'abstenció va arribar al 41,1%.

stats