COMMEMORACIÓ DE L'ESFONDRAMENT D'ATACAMA
Crònica 05/08/2011

Les vides dels miners xilens un any després de l'accident

Els 33 miners que van sortir il·lesos d'un ensorrament fa un any a Xile van començar a cobrar ahir les liquidacions per haver perdut la feina. Un any després de l'accident, el govern posa fil a l'agulla.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Les vides dels miners xilens un any després de l'accident

Barcelona.Fa un any, una mina xilena s'ensorrava i deixava un grup de 33 homes confinats sota terra. Setanta dies més tard, una missió mil·limetrada tant a nivell tècnic com mediàtic treia en vida, un per un, tots els miners de sota terra. L'èxit del rescat va catapultar l'esperit nacionalista xilè i va disparar la popularitat del seu president, Santiago Piñera. Dotze mesos després de l'accident, el relat de conte de fades que van orquestrar mitjans de tot el món concentrats al Campament Esperança -un punt de vida enmig del desert d'Atacama- pren un final més aviat agredolç.

Els miners de l'explotació de San José tot just ahir van començar a rebre les indemnitzacions per haver perdut la feina l'agost passat, gràcies a un préstec del govern a l'empresa explotadora, la Minera San Esteban, al llindar de la fallida. Conscient que el focus mediàtic es tornava a cenyir sobre el cas un any després de l'accident, Piñeira va demanar a l'òrgan públic encarregat dels jaciments, l'Empresa Nacional de Mineria (Enami), que acordés entregar 350 milions d'euros per pagar les liquidacions i els sous pendents de gairebé 200 treballadors, entre els quals hi ha els 33 miners rescatats. L'estat es va voler treure un pes de sobre i ahir, in extremis , alguns miners començaven a recollir el que se'ls devia.

"Em sembla excel·lent que hagin donat diners per pagar les liquidacions, però s'hauria d'haver fet abans", reflexionava dissabte Pedro Cortés, un miner dels 33, al diari xilè La Tercera , després que se sabés la notícia. Cortés, de la mateixa manera que molts dels seus companys, està disgustat amb els mitjans del seu país perquè considera que han fet creure a la seva gent que s'estan aprofitant de l'estat. Poc després de sortir de sota terra, 31 dels 33 miners van interporsar una demanda milionària contra el govern per presumpta negligència a l'hora de fiscalitzar el jaciment de San José, que durant 70 dies els va mantenir atrapats a les entranyes de la terra.

Els miners recorden que no han cobrat res fins ara i que si realment visquessin bé no haurien anat ahir a primera hora a recollir les liquidacions. Tot i això, tan bon punt van sortir de la mina, l'empresari multimilionari xilè Leonardo Farkas els va regalar 7.000 euros a cadascun i, convidats per diversos estats, han tingut l'oportunitat de banyar-se al mar Mort, veure un partit de l'Arsenal d'Arsène Wenger i fotografiar-se amb un casc de miner amb orelles de Mickey Mouse a Disney World (Orlando, Estats Units).

Crítiques al president Piñera

Avui hi ha programada una celebració ecumènica a l'església de la Candelaria de Copiapó, el poble més proper al jaciment. El president Piñera és un dels convidats d'honor. Però aquesta vegada el seu paper serà molt diferent. Després de l'espectacle del rescat, només el 26% de la població de Xile desaprovava la seva figura. Ara la xifra arriba al 60%, d'acord amb les últimes enquestes, i mentre commemora l'any d'un accident que li va aportar els honors de tot el món, milers d'estudiants segueixen atrinxerats a la capital demanant una educació pública de qualitat.

stats