ATACS A BAGDAD
Crònica 06/01/2012

La violència agreuja la crisi política a l'Iraq

Michael S. Schmidt
2 min

THE NEW YORK TIMES / BAGDADUna ferotge sèrie d'atacs contra la població xiïta es va desencadenar ahir a l'Iraq, van atemptar contra un grup de pelegrins al desert i en dos barris de la capital, Bagdad. Els atacs -només tres setmanes després de la retirada definitiva de les tropes nord-americanes desplegades al país- han agreujat encara més la crisi política que des de fa temps paralitza el govern.

Fonts oficials van comptabilitzar ahir fins a 68 morts i més d'un centenar de ferits en el segon atac més mortífer de l'últim mes.

La violència va començar al matí a Bagdad, quan els explosius lligats a una motocicleta van ser detonats davant d'un grup de jornalers que s'havien congregat a la barriada de Sadr City. L'atemptat més sagnant, però, va tenir lloc al sud, a la ciutat de Nasiriya, on un suïcida va detonar un explosiu enmig d'una multitud que pelegrinava cap a la ciutat santa de Karbala.

Les explosions d'ahir encara no han estat reivindicades però segueixen el mateix patró que altres atemptats d'Al-Qaida a l'Iraq, on la insurgència sunnita intenta enfonsar el país en una nova guerra civil provocant una confrontació sectària. Al-Qaida ja va ser la responsable de la mort de 63 persones el 22 de desembre en una altra sèrie d'explosions arreu de Bagdad, en la que va ser la jornada més sagnant a la capital iraquiana des de feia un any.

Divisió política

La tensió política i la violència sectària al carrer han crescut des del desembre, coincidint amb la retirada de les tropes dels Estats Units i amb la decisió del govern del primer ministre xiïta, Nuri al-Maliki, de dictar una ordre de detenció contra el vicepresident del govern, el sunnita Tariq al-Hashimi, acusant-lo de liderar un esquadró de la mort.

El vicepresident Al-Hashimi va fugir aleshores de Bagdad cap a la regió semiautònoma del Kurdistan iraquià, on les forces de seguretat d'Al-Maliki tenen menys autoritat. El vicepresident continua refugiat a Arbela, la capital del Kurdistan, sota protecció del govern regional. El govern de Bagdad ha reclamat que el lliurin a les autoritats de la capital perquè respongui de les acusacions de terrorisme que li van imputar fa dues setmanes. Al-Hashimi sempre ha negat les acusacions.

Per la seva banda, les forces polítiques sunnites i kurdes a Bagdad acusen el primer ministre Al-Maliki d'intentar abusar del poder per consolidar-se al capdavant del govern. Des que va començar aquest episodi, Al-Iraqiya, el principal grup sunnita del Parlament, boicoteja les sessions de la cambra en senyal de protesta. La debilitat del govern és extrema.

"Quan els polítics tenen problemes, normalment són els ciutadans qui ho paguen", deia ahir Abu Sajad, un conductor de minibus que circulava prop de l'atac de Sadr City.

stats