POBRESA
Crònica 10/11/2011

750 voluntaris pentinen BCN per ajudar els sense sostre

Laia Altarriba
2 min
750 voluntaris pentinen BCN per ajudar els sense sostre

BARCELONAArraulida al costat d'una escala dels Jardins Montserrat, a l'Eixample de Barcelona, una persona dorm sobre uns cartrons. Es tapa amb una manta. Al costat hi té una maleta. Uns metres més enllà, sota uns cartrons, algú altre que també dorm. A poca distància, a l'entrada d'un pàrquing, una altra persona dorm entre mantes, al costat d'un carret de supermercat ple d'andròmines. És un degoteig que durarà tota la nit i que s'estén per tots els barris de Barcelona. Ho van poder comprovar els més de 750 voluntaris que ahir a la matinada van pentinar la ciutat en uns 150 grups coordinats per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) amb l'objectiu de fer un recompte de les persones sense sostre. Aquesta diagnosi no és nova i ja es va fer el 2008, quan es van comptar al llarg de la nit 646 persones que dormien als carrers de la ciutat. I el retrat que en van obtenir el formaven un 90% d'homes, la majoria d'entre 19 i 35 anys, més del 60% estrangers, només el 20% casats o aparellats i el 45% feia més d'un any que vivia al carrer.

Les dades recollides ara no es faran públiques fins d'aquí un mes i mig. Tot i això, un portaveu de la xarxa, Ramon Noró, ja avançava en començar la nit que no creuen que siguin gaire superiors que les del 2008: "L'efecte de la crisi sobre l'augment de gent al carrer no és tan ràpid, tarda més a notar-se, per això possiblement la xifra d'enguany sigui una mica superior a la del 2008, però no gaire". Més enllà de si augmenta el nombre de persones que troben, el que els preocupa és que, si bé els serveis socials municipals no han reduït el pressupost d'atenció a aquestes persones, les entitats que treballen al sector sí que han notat l'impacte de les retallades. És per això que Noró espera que "els recursos públics s'administrin bé i no s'acabi perjudicant els que més ho necessiten".

En el grup que recorria una part de l'Eixample dimecres a la matinada hi havia la Nerea i la Maria. La primera estudiant d'educació social, la segona de treball social. Els ha interessat participar en el recompte perquè és un àmbit en què els interessaria treballar, i és una oportunitat per conèixer-lo d'una manera directa. Mentre ho expliquen no deixen d'anar remirant totes les porteries i racons on podria haver-hi algú dormint.

Quan se'ls pregunta per què és important participar en el recompte, ensenyen un adhesiu de la campanya "Imagina un 2015 sense ningú al carrer". Però la Nerea es mostra una mica escèptica de la possibilitat d'aconseguir aquest objectiu: "Malauradament penso que el 2015 hi continuarà havent una xifra similar de gent que ara en aquesta situació". I què es podria fer per aconseguir un canvi real? "Doncs caldrien més recursos i més espais per anar a menjar, dutxar-se o dormir", assegura.

stats