Crònica 24/05/2011

El vot xenòfob dessagna el PSC al cinturó vermell

Joan Serra
3 min

Josep Anglada va tancar una altra jornada electoral brindant amb cava. Ho va fer després d'obtenir més de 75.000 vots a les eleccions del 28-N -quan es va quedar a les portes del Parlament- i va repetir el gest diumenge, després de fidelitzar bona part d'aquests suports (65.905) en els comicis municipals, en què va esgarrapar 67 regidors arreu de Catalunya. L'ascens de Plataforma per Catalunya (PxC) s'ha concretat en els feus tradicionals -ha crescut a Vic i el Vendrell, on ja té 5 regidors malgrat sumar pocs vots més-, però sobretot ha sacsejat grans ciutats metropolitanes. Els tentacles d'Anglada han aparegut a l'Hospitalet de Llobregat (2 regidors), Santa Coloma de Gramenet (3), Sant Boi de Llobregat (3) i Mataró (2), ciutats en què els socialistes han estat els grans damnificats.

Una primera lectura del salt fet per Plataforma -l'any 2007 només va aconseguir 17 regidors- serveix per constatar la capacitat de la formació d'Anglada per esgarrapar vots al PSC en ciutats de l'anomenat cinturó vermell. De fet, hi ha una relació directa entre l'ascens dels suports als postulats xenòfobs i la caiguda dels socialistes, que han perdut crèdit en municipis on disposaven de la confiança de l'electorat. De la davallada del PSC se n'ha beneficat Plataforma, però també el PP, que fa temps que ha endurit el missatge en matèria d'immigració.

A Santa Coloma de Gramenet, on el PSC perd més de 5.000 vots i 5 regidors, el partit d'Anglada entra amb força amb tres representants al consistori. L'escenari es repeteix a Mataró. A la capital del Maresme, els socialistes perden 3.672 sufragis respecte els comicis de fa quatre anys, un retrocés que es tradueix en tres regidors menys, xifres que contrasten amb l'increment de 4.549 vots de Plataforma, que es converteix en al quarta força del consistori amb 3 regidors. El PSC conservarà l'alcaldia de l'Hospitalet, però ha patit una fuga de més de 10.000 suports. Se n'han beneficiat els cadells d'Anglada, que comencen a fer propostes com un "carnet del veí" per prioritzar els autòctons en la prestació de serveis socials.

Un PP musculós aparta la PxC

De la mateixa manera que els socialistes pateixen, els resultats electorals també apunten una certa incompatibilitat entre el PP i Plataforma a l'hora de repartir el pastís de votants que els socialistes entreguen. De fet, en aquelles ciutats en què els populars han obtingut més bons resultats, el missatge d'Anglada no ha aconseguit els mateixos rèdits. El PP ha endurit les tesis de gestió de la immigració fins al punt de fer difusa la frontera amb la ultradreta. Amb dos productes similars al mercat, l'elector ha comprat la marca amb més recorregut. El cas més paradigmàtic és el de Badalona. Xavier García Albiol ha aconseguit la victòria més gran de la història del PP en unes municipals després de tensar la corda relacionant immigració i inseguretat. La fortalesa d'Albiol no ha deixat espai per al missatge d'Anglada. A Castelldefels, on Plataforma tampoc ha obtingut representació i el PP ha guanyat els comicis amb 8 regidors, l'escenari ha estat calcat.

Resulta evident que el context de crisi econòmica ha permès a Anglada propagar amb més facilitat un discurs que criminalitza la immigració. Plataforma ha crescut en municipis en els quals el percentatge de nouvinguts és rellevant, com a Salt -on disposarà de tres regidors-, però s'evidencia una relació encara més estreta entre l'auge del vot xenòfob i l'impacte de l'atur. El factor socioeconòmic resulta tan rellevant com el mestissatge de la ciutat. A Ripoll, per exemple, on la presència d'estrangers és pràcticament nul·la, Plataforma serà al consistori.

stats