Crònica 01/05/2011

El xèrif a qui li agraden els bons 'westerns'

Pere Martí
2 min
El xèrif a qui li agraden els bons 'westerns'

Una de les maneres de desconnectar que té l'home que està al capdavant de l'ordre públic de Catalunya és mirant westerns clàssics, de paisatges polsosos i homes durs que imposen la llei i l'ordre. Aquest vici cinèfil ja el cultivava abans de ser conseller d'Interior. Felip Puig no es desplaça a cavall ni porta pistola. Va amb cotxe oficial i armat sempre amb una Blackberry i un iPad que en algunes ocasions li ha servit per perseguir els dolents . Expliquen fonts dels Mossos que, en el desallotjament dels cinemes Laietana de Barcelona, va fer servir l'iPad per localitzar el propietari del local perquè formulés la denúncia per poder expulsar els okupes que hi havien entrat, no precisament a veure un western , sinó a muntar un carnaval del seus. Ho va aconseguir: el desallotjament va ser fulminant i Puig va poder exhibir el primer exemple de la política de tolerància zero que pensa aplicar arreu.

Els okupes, que tant havien criticat Joan Saura, potser l'acabaran enyorant, perquè Felip Puig és un treballador infatigable, que disfruta amb la seva feina de conseller d'Interior, tot i que va arribar-hi de rebot. Després de la victòria electoral de CiU, Artur Mas li havia preparat una jubilació anticipada al Port de Barcelona, però com a bon animal polític, s'hi va resistir i va aconseguir asseure's al consell executiu. Això sí, a la cadira que crema més, la d'Interior, la que va rostir Saura i la que rep tots els cops, tant si reparteix com si no. L'arrencada no va ser fàcil. Primer perquè Presidència no el va ajudar gaire, vetant la incorporació de Xavier Crespo com a secretari general del departament. La seva relació amb Artur Mas ha estat sempre bastant freda. I després, per diverses polèmiques encadenades, com la de les càmeres a les comissaries, on va saber rectificar a temps, i la dels 80 km/h, on un anticicló el va fer entrebancar.

Amb el temps i moltes hores de feina, ha sabut remuntar i fins i tot s'ha atrevit a entrar en territoris delicats com és el debat de la prostitució sense relliscar. El secret: un equip tensionat dia i nit. Els seus col·laboradors poden rebre un mail a les dues de la matinada, perquè és l'hora que és a casa tranquil repassant el correu del dia. El correu li serveix per estalviar-se reunions: fa una proposta al seu equip de confiança, i espera les respostes de tots abans de decidir. Fa els brainstormings per mail. Però també, segons algun dels seus col·laboradors més pròxims, va tan atabalat que en algunes ocasions diu que sí sense escoltar i això, tenint en compte la cadira que ocupa, és perillós.

Té fama de dur. Se l'ha guanyada a pols durant la travessia del desert de CiU. Era l'encarregat de posar el cos quan disparaven contra Mas i d'obrir foc contra el tripartit. Però els que el coneixen saben que darrere de l'uniforme hi habita un sentimental que es pot emocionar en un acte de graduació dels Mossos o que pot vibrar jugant a la petanca amb els veïns de Sants que va conèixer quan era el responsable d'Adigsa. Com en els bons westerns , fins i tot Clint Eastwood té el seu costat humà.

stats