EDUCACIÓ
Crònica 27/03/2012

El xinès, la llengua del futur

Una empresa de colònies d'anglès organitzarà aquest estiu el primer campament de xinès per a nens a l'Estat. Tot i que la llengua més parlada del món suscita interès, les xifres d'alumnes encara són baixes.

Auri Garcia Morera
2 min
El primer campament de xinès per a nens a l'Estat combinarà quatre hores diàries de llengua amb activitats lúdiques.

BARCELONA.El creixement econòmic de la Xina fa que el coneixement del xinès sigui un valor de futur. La dificultat per aprendre la llengua és un inconvenient important, i justament per vèncer aquesta dificultat cada cop hi ha més opcions perquè els nens la comencin a estudiar de petits. English Summer, una empresa especialitzada en colònies d'anglès, organitzarà aquest estiu un campament de xinès per a nens de 5 a 12 anys a Prades (Baix Camp). Serà el primer d'aquest tipus a l'Estat, i l'objectiu de l'empresa és arrencar amb una trentena d'alumnes.

Felipe Freix, el gerent, explica que els nens de les colònies d'anglès "comencen amb 5 o 6 anys i van repetint fins als 16 o 17". La idea és que amb el xinès passi el mateix, cosa que farà "que surtin amb un nivell prou bo". JiaJia Wang, la directora d'estudis, diu que durant 13 dies els nens faran quatre hores diàries de llengua però també altres activitats: "Perquè no s'avorreixin, cal fer-ho divertit, de manera que farem coses com papiroflèxia o cuina xinesa per transmetre també la cultura".

La Fundació Institut Confuci de Barcelona ofereix deu beques per fer una estada similar a Pequín. En aquest cas, per a joves de 12 a 18 anys que ja estiguin fent un curs de xinès. Els seleccionats només s'hauran de fer càrrec del cost del bitllet d'avió, i faran classes de xinès i també activitats culturals amb 160 estudiants més d'arreu del món.

Opcions per estudiar-lo a l'escola

A casa nostra existeixen diverses iniciatives perquè els nens puguin aprendre xinès a l'escola durant tot el curs. Alguns centres privats i concertats, com el Col·legi Montserrat de Barcelona, el tenen com a llengua estrangera optativa, juntament amb el francès o l'alemany. Al País Valencià es va introduir com a optativa en alguns instituts públics, tot i que fa unes setmanes l'assignatura va ser anul·lada per la justícia perquè s'havia contractat professorat extern.

A Catalunya també hi ha alguns instituts on es pot aprendre llengua i cultura xineses, en aquest cas com a activitat extraescolar, fora del currículum, i orientada especialment als nens d'origen xinès. Dins d'aquest programa, el curs 2010-2011, el xinès va ser la segona llengua amb més alumnes, 501 a tot Catalunya. La primera va ser l'àrab, amb 1.682 alumnes.

Les xifres d'alumnes, baixes

Tot i l'interès per la llengua més parlada del món, les xifres globals d'alumnes encara són baixes. A les escoles oficials d'idiomes de Catalunya n'hi ha 480, pels 26.130 d'anglès. L'Associació de Promotors de Cursos d'Idiomes a l'estranger calcula que dels alumnes que surten a fora per estudiar llengües, menys de l'1% opten pel xinès.

stats