ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 16/09/2011

El zapaterisme s'atrinxera al Congrés

Ningú en parla obertament, però els socialistes pensen ja en l'endemà de les eleccions espanyoles. El grup més pròxim a Carme Chacón, que podria plantar cara a Rubalcaba, va prenent posicions.

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.Fer les llistes electorals sempre és una feina aspra, sobretot quan les enquestes indiquen una forta patacada. Diversos dirigents del PSOE van admetre ahir que hi ha "tensions" per encaixar els noms i, sobretot, per decidir qui encapçalarà la candidatura a cada demarcació. El pinyol del zapaterisme, que va perdre la batalla interna contra Alfredo Pérez Rubalcaba abans de començar-la, ha aconseguit ara col·locar-se a la pole position . El candidat ha optat per una treva i per no desaprofitar la projecció pública de tants ministres.

Al PSOE tothom té clar, però, que si la derrota és profunda s'obrirà una guerra de trinxeres per ocupar la secretaria general. El grup parlamentari al Congrés serà una bona plataforma de llançament. Diputats socialistes admeten que Chacón no ha estripat "la carta del PSOE" i que està a "l'expectativa" per veure com van les coses. En un partit que s'ha quedat sense líders territorials, alguns comencen a mirar de reüll la ministra catalana.

De moment els zapateristes, que ara estan poc cohesionats, no han trobat obstacles a les llistes. Carme Chacón serà la número 1 per Barcelona, Leire Pajín per Alacant, Trinidad Jiménez per Màlaga i Jesús Caldera per Salamanca. D'aquell grup inicial en cau el veterà Antonio Cuevas, que es retira. José Blanco, l'home de confiança del president espanyol, serà el cap de llista per Lugo. El seu cas, però, és diferent perquè manté bona relació amb Rubalcaba i, a més, un dels escenaris que hi ha sobre la taula és que es desvinculi de la política estatal per encaminar la carrera política cap a la Xunta de Galícia.

El nucli Rubalcaba, a Madrid

El pinyol del candidat es concentra a Madrid. Darrere de Rubalcaba hi anirà la responsable de campanya, Elena Valenciano, i els següents llocs -encara sense concretar- els ocuparan polítics de plena confiança, com el ministre de Treball, Valeriano Gómez, i els diputats Antonio Hernando i Pedro Sánchez. Un altre dels noms que hi pot tenir una posició destacada és l'extitular de Medi Ambient Cristina Narbona per mirar d'atreure el votant més ecologista i d'esquerres.

De portes enfora ara tothom es concentra per fer un bon paper el 20-N. De portes endins hi ha nerviosisme. Hi ha hagut pols entre la direcció i militants de base en llocs com la Corunya, on, si no hi ha sorpreses, la candidatura l'encapçalarà el ministre de Justícia, Francisco Caamaño. A Andalusia, el lloc més conflictiu és Còrdova, on la previsible candidatura de la independent Rosa Aguilar, que era d'IU, ha molestat molt a l'exministra de Cultura Carmen Calvo, que va ser-ne la número 1 el 2008.

Si neix un nou zapaterisme després del 20-N podrà comptar amb aliats al Congrés, com Odon Elorza i José María Barreda, que seran diputats. Cal esperar el 21-N.

stats