Cultura 28/05/2021

10 exposicions imprescindibles de Photoespaña 2021

La pionera Margaret Watkins, Isabel Muñoz i Garry Winogrand, entre els noms destacats del festival madrileny

3 min
Invasió successió 49, de Montserrat Soto

BarcelonaDel 2 de juny al 30 de setembre, el festival PhotoEspaña obrirà 86 exposicions de fotografia a Madrid. Les dones i la fotografia africana en seran protagonistes. Triem 10 imprescindibles.

1. Margaret Watkins, pionera i visionària

Margaret Watkins va rebutjar els rols que estaven assignats a una dona a principis del segle XX però, en canvi, la seva obra, innovadora i visionària, es basa en el diàleg entre l’art i la vida domèstica. La fotògrafa unifica tema i objecte. Black light recull 150 fotografies d’entre el 1914 i el 1939. A CentroCentro.

Una fotografia sense títol de Margaret Watkins

2. Les nits boges del Crazy Horse i Studio 54

La mostra, titulada White nights, reuneix les dues sèries que Timm Rautert i Tod Papageorge van dedicar, respectivament, a dos locals mítics: el cabaret Crazy Horse a París i la discoteca Studio 54 a Nova York. A les imatges hi conviuen l’afany documental i periodístic amb la recerca estètica. Al Círculo de Bellas Artes.

Crazy Horse I, de Tim Rautert

3. La catalana Montserrat Soto, exploradora global

Un recull de l’atles visual que la fotògrafa Montserrat Soto ha creat entre el 2004 i el 2019 amb fotografies, vídeos, escultures, banderes i llibres. Amb aquests materials l’artista ha volgut captar els moviments de diferents societats en un període de grans canvis. Doom city es podrà veure a la Fundación Enaire.

4.Garry Winogrand: el caos vital de la vida al carrer

El centre Kbr de la Fundació Mapfre portarà també a Barcelona l’obra d’un referent de la fotografia de carrer, per com captura sense jutjar-la el caos i la vitalitat de la societat nord-americana. També es podrà veure a PhotoEspaña i al Kbr Les germanes Brown, de Nicholas Nixon.

5. El poder identitari del retrat a l’Àfrica

Una selecció d’una de les col·leccions de fotografia africana més importants, la Walther Collection. Inclou obres de Samuel Fosso, David Goldblatt, Seydou Keïta i Malick Sidibé per mostrar el poder transformador de la fotografia. Eventos de lo social: retrato e imaginario colectivo es podrà veure al Círculo de Bellas Artes.

6. Una crònica visual de l’Espanya del segle XX

Una selecció mínima de l’immens llegat de 116.000 negatius de l’estudi de la saga familiar dels Alfonso. S’hi poden veure des d’escenes de carrer fins als personatges més il·lustres, com polítics, reis i esportistes. A la Sala Canal de Isabel II.

7. Els balls de conveniència de les ‘ficheras’

A The mexicanas Paola Bragado fa un exercici d’etnografia i s’endinsa en l’univers de les ficheras, les dones que acompanyen a ballar els clients dels clubs nocturns per diners. A la Sala El Águila.

8.La consciència ecològica d’Isabel Muñoz

La catalana Isabel Muñoz reflexiona a Somos agua –una producció pròpia de PhotoEspaña– sobre la generositat de la natura i com la maltractem amb fotografies submarines fetes en llocs com l’Institut Oceanogràfic de València. Captura la diversitat d’organismes que hi ha, com meduses, tortugues i taurons. Al Museu Lázaro Galdiano.

Ai Futaki, d'Isabel Muñoz

9.Homenatge a Leopoldo Pomés

Leopoldo Pomés va morir el 2019. Un any després, l’agost del 2020, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs li va dedicar una exposició memorable, comissariada per la seva sòcia i la seva filla, que ara es podrà veure a Madrid. Después de todo repassa les obsessions que van acompanyar el fotògraf al llarg de tota la seva trajectòria. Al Museo Cerralbo. 

10. Els mítics ballarins de Barbara Morgan

Als anys 30 i 40 Barbara Morgan va retratar els principals ballarins nord-americans, de Martha Graham a Merce Cunningham, amb una expressivitat mai vista abans. Va tenir influència en les generacions posteriors, i és una figura clau de les avantguardes històriques però molt poc coneguda a Europa. Al Museo del Romanticismo.

stats