Cultura
Cultura 11/08/2012

L'abella Maya, amb un passat tèrbol, celebra el seu centenari amb nous capítols

La famosa i trapella abella es va fer famosa entre els soldats alemanys durant la II Guerra Mundial

Ara
2 min

BarcelonaHan passat cent anys, però la famosa abella i el seu país multicolor continuen seduint nens d'arreu del món. "És un tresor nacional que ha aconseguit arribar als cors de més tres generacions", va assegurar Karel Svoboda (1938-2007), el compositor txec que va crear la popular banda sonora de la sèrie. La sèrie es va inspirar en el llibre infantil 'L'abella Maya i les seves aventures', de l'escriptor alemany Wldemar Bonsels.

El llibre es va publicar el setembre del 1912 i va aconseguir vendre 90.000 exemplars. Durant la II Guerra Mundial va ser força popular entre els soldats nazis i, el 1954, va arribar al milió d'exemplars venuts. El passat juliol, però, amb motiu del 60è aniversari de la mort del seu creador, un grup d'intel·lectuals va analitzar la seva obra i va arribar a la conclusió que l'abella no era gaire innocent. L'expert en literatura de la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic, Sven Hanushek, va assegurar que l'heroïna del país multicolor té un passat tèrbol: "Bonsels va presentar en el seu llibre un inquietant eix moral d'amic-enemic". Segons Hanushek, el rusc representaria una societat totalitària i militarista, i en les actuacions de la Maya hi hauria actituds racistes envers les altres espècies.

La sèrie, però, hauria esborrat els inquietants orígens de la Maya. La coproducció, elaborada pel Japó, Alemanya i Àustria, estrenada a Espanya el 1978, inclouria altres valors com el pacifisme, la tolerància o la llibertat. A més, es van afegir altres personatges, com el Willy, el company abella de la Maya, gandul i no gaire espavilat, o el Flip, el saltamartí xerraire i optimista.

La sèrie va tenir dues temporades de 52 episodis cada una i va ser retransmesa per la televisió pública alemanya ZDF entre el 1976 i el 1980. Amb motiu del seu aniversari, la ZDF ha anunciat que produirà 78 episodis de 'L'abella Maya' en 3D que s'emetran el 2013.

stats