CULTURA
Cultura 13/02/2012

Els Grammy coronen Adele i acomiaden la diva Whitney Houston

L'artista britànica s'emporta sis guardons en una cerimònia marcada per la mort sobtada de la cantant de 'I Will Always Love You' dissabte als 48 anys

Efe
3 min
Adele arrasa als Grammy / GETTY

Los AngelesAdele ha estat la gran triomfadora de la gala d'aquest any dels Grammy que s'ha fet a Los Angeles. L'artista britànica ha aconseguit 6 guardons en una cerimònia marcada per l'èxit de Maná i per la sobtada mort, dissabte, de Whitney Houston.

Adele, de 23 anys, ha confirmat les expectatives i ha conquistat tots els guardons als quals estava nominada després d'arrasar a les llistes d'èxits amb el seu 'Rolling in the Deep'.

El tema s'ha endut el guardó a millor cançó i millor lletra de 2011 i el disc '21', el segon de la seva carrera, ha estat reconegut com el millor àlbum.

Ens hauríem de remuntar fins al 2007 per trobar un domini tan aclaparador d'un artista als Grammy. Adele, a més, s'ha endut tres gramòfons daurats més per la millor actuació solista en pop amb 'Someone Like You', millor àlbum vocal pop amb '21', i millor vídeo musical de curta durada ('Rolling in the Deep').

Lacònica a l'hora de recollir els guardons, Adele no ha pogut evitar sanglotar nerviosa i recordar-se de la seva mare, els seus amics i fins i tot dels metges que la van operar fa cinc mesos de les cordes vocals després que va haver de suspendre la seva gira nord-americà per problemes de salut .

"Aquest disc està inspirat en una relació miserable i aquest ha estat un any que m'ha canviat la vida", ha admès.

Els Grammy han confirmat el naixement d'una nova diva de la cançó i han dit adéu a una altra que va regnar els 80 i 90, Whitney Houston. Els seu record ha obert l'esdeveniment al pavelló Staples Center.

El mestre de cerimònies, el raper LL Cool J, ha demanat una oració en memòria de la cantant abans de donar pas a un vídeo en què Houston interpretava el tema que la va fer mundialment famosa, 'I Will Always Love You', la mateixa cançó que ha versionat després Jennifer Hudson, en el moment central de l'homenatge a Houston.

Whitney Houston va morir dissabte en un hotel de Los Angeles amb només 48 anys per causes que encara s'investiguen.

Més enllà d'Adele i Whitney Houston, la gala ha tingut de protagonistes Foo Fighters, que han aconseguit cinc guardons i han dominat en les categories de rock, Kanye West, que ha obtingut quatre gramòfons en rap i no ha assistit a la cerimònia, i DJ Skrillex, que ha aconseguit tres premis de música dance.

Amb dos guardons s'han quedat Taylor Swift, Bon Iver, Cee Lo Green, The Civil Wars, Tony Bennet i Chick Corea.

En les categories llatines, lliurades en la cerimònia prèvia a la gala televisada per CBS, el grup Maná s'ha endut el Grammy de millor àlbum llatí de pop, rock i urbà amb 'Drama i Luz'.

El veterà Bennett ha aconseguit el dissetè gramòfon daurat de la seva carrera gràcies al seu duet amb la difunta Amy Winehouse, que va morir al juliol després d'una ingestió massiva d'alcohol. Els pares van acudir a la cerimònia.

"Déu beneeixi a Whitney Houston, Etta James i Amy Winehouse. Hi ha una bella banda de dones en el cel", ha comentat el pare de la britànica, Mitch Winehouse, amb la seva dona Janis.

La cerimònia ha tingut moments extravagants, com l'actuació de Nicki Minaj que ha simulat un exorcisme i envoltat d'un seguici disfressats de sacerdots, i instants memorables, com el retorn de The Beach Boys i la improvisació a la guitarra de Paul McCartney, Bruce Springsteen i Dave Grohl de Foo Fighters per tancar la gala.

stats