CINEMA
Cultura 24/12/2012

Chris Marker, pare de l'assaig fílmic (29/07/2012)

Autor de més de 50 pel·lícules i curtmetratges, estava considerat un dels grans cineastes francesos, al nivell de Jean Luc Gordard i Alain Resnais

A.ribas
1 min
Chris Marker / 'Mosaico (1968-2004)'

BarcelonaEl documentalista, poeta, escriptor, filòsof i crític Chris Marker, un dels grans cineastes francesos, va morir a París als 91 anys, el dia del seu aniversari. Tan influent com poc conegut per al gran públic, deixava una cinquantena de pel·lícules caracteritzades per l'afany experimental i el compromís polític. Autor hermètic i gelós de la seva intimitat, es va negar gairebé sistemàticament a oferir entrevistes i va difondre versions contradictòries de la seva biografia.

Va començar a treballar dins el grup 'rive gauche', paral·lel a la Nouvelle Vague. El reconeixement internacional li va arribar el 1962 amb 'La Jetée', l'únic treball de ficció que va realitzar. Una de les obres més ambicioses de Marker és 'Le Fond de l'air est rouge' (1977), una anàlisi dels moviments socials que van sorgir arreu del món a finals del anys 60. Està considerat el creador de l'assaig fílmic i un dels grans cineastes francesos, al nivell de Jean Luc Gordard i Alain Resnais.

"És el cineasta més emblemàtic de la modernitat i en destacaria la versatilitat de la seva filmografia". "Va ser un avançat al seu temps. L'alternança de formats que fan cineastes com Isaki Lacuesta, ja la feia amb plena naturalitat als anys vuitanta", recordava a l'ARA el cineasta José Luis Guerin.

stats