MÚSICA
Cultura 24/12/2012

Ravi Shankar, l'ànima del sitar (12/12/2012)

Ravi Shankar va morir ahir a Califòrnia als 92 anys. Integrat en la cultura pop pels Beatles, el músic indi, pare de Norah Jones i Anoushka Shankar, va popularitzar el sitar i els sons de l'Índia

X.cervantes
1 min

BarcelonaPocs músics del segle XX van aconseguir ser presents alhora en els àmbits de la música clàssica, tradicional i popular com Ravi Shankar, que va morir als 92 anys a Califòrnia. Va treballar amb el violinista Yehudi Menuhin, va inspirar músics de jazz com John Coltrane, grups de pop com The Beatles i minimalistes com Philip Glass. Ravi Shankar va morir pocs dies després de rebre la notícia que li concedirien un Grammy honorífic com a reconeixement a la seva trajectòria.

Mai se sabrà si la popularitat de Sahnkar seria la mateixa si George Harrison no hagués quedat fascinat per la sonoritat del sitar i per la capacitat hipnòtica de la raga, un sistema tonal dominat per la improvisació. Tot i que Shankar era molt escèptic sobre l'acceptació que tenia entre els joves europeus i nord-americans que participaven del 'flower power', el 'Beatle' va fer famós a Occident el mestre indi.

Estava casat amb Sukanya Rajan i tenia 2 filles, Norah Jones i Anoushka Shankar Wright, 3 néts i quatre besnéts.

stats