Theo Angelopoulos, ànima del cinema grec (24/01/12)

Guanyador de la Palma d'Or a Canes el 1998, va iniciar la seva carrera amb curtmetratges de caràcter polític durant la dictadura grega, a finals dels anys 60

Theodoros Angelopoulos (Atenes, 1935-2012), més conegut com a Theo Angelopoulos, va ser un dels més grans directors de cine i guionista que ha tingut Grècia, de la qual va retratar la història i la societat contemporànies. El cineasta va morir als 76 anys, atropellat per un motorista al Pireu, al port d'Atenes.

Figura emblemàtica del nou cinema grec que va emergir després de la Dictadura dels Coronels, Angelopoulos va reflectir els problemes socials del seu entorn amb un punt de vista estètic propi i experimental, poètic i silenciós. A 'Alexandre el gran' (1980) va denunciar el totalitarisme i va guanyar el Lleó d'Or a Venècia, i a 'Viatge a Cytera' (1984) va seguir la història d'un vell comunista exiliat a l'URSS.

El reconeixement internacional de la seva filmografia va fer un salt qualitatiu el 1995 amb 'La mirada d'Ulisses' , que li va valer el Gran Premi de Canes i la definitiva consagració nacional. El 2011, Angelopoulos va ser guardonat amb el Premi Terenci Moix a la trajectòria cinematogràfica pel "seu poderós llenguatge visual" i la seva capacitat per agermanar poesia i cinematografia.