Novetat editorial
Cultura 22/02/2014

Un assaig sosté que Hitler es va exiliar a Sud-amèrica després de la Segona Guerra Mundial

Segons 'Tras los pasos de Hitler' (Planeta), d'Abel Basti, el 'führer' va viure a l'Argentina, Paraguai i Brasil entre 1945 i 1971

Efe
3 min

Buenos AiresHitler no es va suïcidar, al final de la Segona Guerra Mundial, sinó que va escapar a l'Argentina i va visitar diversos països de Sud-amèrica amb diferents identitats falses, entre elles la de Kurt Bruno Kirchner –que va utilitzar durant la seva estada al Paraguai–, segons un llibre del periodista argentí Abel Basti. 'Tras los pasos de Hitler' és el resultat d'una investigació sobre l'exili del líder nazi a Argentina i a altres països de la regió, que Basti publica a l'editorial Planeta i que resumeix 20 anys de feina.

El Führer, que segons la versió oficial es va suïcidar d'un tret, segons afirma Basti va fugir d'una ciutat de Berlín assetjada per l'Exèrcit Roig i va arribar, en submarí, a la Patagònia argentina on va viure en un camp proper a la ciutat de Bariloche amb el nom d'Adolf Schütelmayor, afirma l'autor en el llibre. Basti, que va sentir per primera vegada l'any 1994 que Hitler havia arribat a l'Argentina setmanes després que finalitzés la Segona Guerra Mundial.

Un acord militar entre nazis i nord-americans

"En la mesura que em movia en cercles alemanys del sud i per altres parts del país vaig començar a creure aquesta possibilitat. I la vaig acabar creient quan vaig començar a entrevistar testimonis que havien estat amb Hitler a l'Argentina", explica l'autor. El periodista assegura que Hitler "no va viure enclaustrat" sinó que es traslladava amb total llibertat no només pel territori argentí, sinó també per països com Brasil, Colòmbia i Paraguai. La fugida del 'führer' "no hagués estat possible sense un acord militar entre els nazis i els nord-americans, que consistia en la sortida d'Alemanya d'homes, divises i tecnologia militar per reutilitzar tot això contra el comunisme, a canvi d'immunitat per als nazis i el reciclatge d'aquests en l'estratègia bèl·lica nord-americana", resumeix.

Segons l'escriptor, les principals agències d'intel·ligència del món, com la CIA nord-americana i l'MI6 britànic, comptaven amb informes i fotografies que confirmaven la presència de Hitler a Sud-amèrica a partir del 1945. Basti afirma que "el que feien els serveis secrets era reportar la seva presència, però no actuar per a una detenció" i que "és obvi" que, si haguessin volgut, podrien haver capturat el líder nazi ja que "així ho demostren els documents".

D'Adolf Hitler a Kurt Bruno Kirchner

Durant els dos primers mandats de l'expresident argentí Juan Domingo Perón (1946-1955), Hitler va viure a la hisenda Sant Ramon, a uns 15 quilòmetres de Bariloche, a la qual va arribar amb tren des de la costa patagònica. Hi ha nombrosos testimonis que corroboren la presència del Führer a la regió. Asseguren haver estat al seu costat o tenir un familiar que tenia una relació propera amb el president del Tercer Reich. Aquests són els casos de Eloísa Luján, una de les persones que tastava el menjar que se li servia al nazi per assegurar que no estava enverinat, i d'Ángela Soriani, la neboda de la cuinera de Hitler, Carmen Torrentegui, en el temps que aquest va passar a la finca del sud.

A partir de l'enderrocament de Perón al 1955, l'autor sosté que molts nazis se'n van anar d'Argentina cap a països veïns, principalment a Paraguai, i també, encara que hi ha testimonis que asseguren haver estat amb Hitler després d'aquesta data, el mateix Hitler va haver de migrar al país, amb el pseudònim de Kurt Bruno Kirchner. A 'Tras los pasos de Hitler' se cita un testimoni d'un exmilitar brasiler fill d'un alt càrrec nazi que assegura que el Führer va morir el 5 de febrer de 1971 i està sepultat en una cripta en un antic búnquer nazi a Paraguai, on en l'actualitat s'aixeca un "modern i exclusiu hotel". Basti escriu que la primera setmana de cada febrer, l'establiment hoteler tanca les portes perquè un grup exclusiu de nazis pugui honrar al seu líder, "l'home que els va canviar la vida, a ells i a tothom, per sempre".

stats