Dansa
Cultura 03/12/2019

Africa Moment reivindica una altra mirada al continent a través de la dansa

La trobada interdisciplinària reflexiona sobre com s'han estigmatitzat els cossos negres

Valèria Gaillard
2 min
Nadia Beugré farà una masterclass el 12 de desembre a El Graner.

BarcelonaLa tercera edició d'Africa Moment se celebra del 5 al 15 de desembre a Barcelona i presenta una programació multidisciplinària en diferents indrets de la ciutat –Mercat de les Flors, CCCB, Filmoteca, Hangar i El Graner–, amb la visita d'artistes inèdits a l'estat espanyol com ara el nigerià Qudus Onikeku, que presentarà Africaman al CCCB (12 de desembre), un espectacle que combina la dansa i la paraula per reflexionar sobre la diàspora, la memòria i la identitat, o bé Diane Fardoun, autora del documental L'appel à la danse au Senegal, que es presentarà a la Filmoteca (5 de desembre), un recorregut sobre el que s'està coent a nivell coreogràfic al país africà.

Qudus Onikeku

"No es tracta d'anar als espectacles, aplaudir i ja està, sinó fer un treball de reflexió a través del cos estereotipat d'aquests artistes que pateixen processos de racisme latent i l'objectiu és assolir en un futur la normalitat", diu la coreògrafa Aïda Colmenero Dïaz, directora d'Africa Moment. Segons Colmenero, que ha passat deu anys a l'Àfrica, hi ha dos tipus de coreògrafs a l'Àfrica, els que treballen per a un públic europeu, sobretot francès i alemany, i que han emmmotllant el seu discurs, i els que ho fan per a l'africà. Aquests són precisament els menys coneguts i és on posa el focus d'interès. "Les seves propostes són molt polítiques i treballen a partir de l'aquí i ara, estan molt lligades al territori", ha dit aquest matí en roda de premsa.

Espectacles, projeccions, tallers i diàlegs, la trobada neix de l'associació Africa Moment que vetlla per donar a conèixer la realitat no només dels immigrants africans que hi ha al país, sinó també els descendents dels eixits de la colonització i que sovint manquen de referents identitaris. "Es treballa sobretot amb la memòria per mirar de resoldre el trauma a partir de la pràctica artística, alguns creadors se centren en la memòria històrica i d'altres en la més personal, que ve a ser el mateix".

'Que importa el abismo'

En la programació també es podrà veure el resultat de la residència AM 19 Murmullos y murmullos más allá de la muralla amb Nemecio Berrio (Colòmbia), i Ninacuri - Fuego de oro, de Tamia Guayasamin (Equador) (divendres 6 de desembre all Graner). De la mateixa Cia. Aïda Colmenero Dïaz s'ha programat el projecte Ella poema al Mercat de les Flors (14 de desembre): "Serveix per visibilitzar les coreògrafes africanes amb poemes escrits per tretze dones". Sobre la creació de dansa contemporània actual africana aquesta madrilenya establerta a Barcelona –"l'única ciutat del país on es pot fer la trobada Africa Moment"– és optimista: "Es fa sobretot molta dansa urbana, però sempre parteix de la tradició, és a dir, d'una pulsió i una energia connectada a la terra... treballen amb el que no es veu, allò que ve dels ancestres, de les creences".

stats