Art
Cultura 23/06/2012

Octavi Centelles diu que la Generalitat es vol quedar l'arxiu del seu pare "amb trampes polítiques"

El llegat fotogràfic d'Agustí Centelles es troba actualment al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca

Ara / Efe
1 min

BarcelonaOctavi Centelles, fill del fotoperiodista català Agustí Centelles, ha opinat avui que la Generalitat de Catalunya intentarà "emportar-se amb trampes polítiques" l'arxiu fotogràfic que va arribar al Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) –l'antic Arxiu de la Guerra Civil–, que és a Salamanca. Centelles ha assenyalat que la seva família va donar "la paraula que es quedava a Salamanca", encara que ha denunciat que la Generalitat de Catalunya "se'l pot emportar amb argúcies, amb trampes polítiques o com a canvi de cromos".

Malgrat això, ha aclarit que "l'arxiu d'Agustí Centelles és i serà a Salamanca perquè els Centelles així ho vam acordar", un arxiu fotogràfic que el ministeri de Cultura va dipositar al CDMH fa més d'un any.

Octavi Centelles ha viatjat a Salamanca aquest cap de setmana, acompanyant a Carmen Negrín, la néta del cap de govern de la II República espanyola Juan Negrín, per signar dilluns dues fotografies de Centelles, en les quals figuren l'últim president de la II República, Manuel Azaña, Negrín i el fotoperiodista Robert Capa.

Centelles ha denunciat que el 2009 "la Generalitat ja va intentar una espoliació de l'arxiu perquè no vingués a Salamanca", un intent que va servir de "detonant" perquè acabés al Centre Documental de la Memòria Històrica. "La història l'escriuen els vencedors, i l'arxiu de Centelles serveix perquè parlin els vençuts", ha afegit Octavi Centelles. A més, ha revelat que la seva família ha elaborat un esborrany d'un projecte "perquè es convoqui el Premi Internacional de Fotoperiodisme Agustí Centelles i tingui la seva seu permanent a Salamanca".

stats