Publicitat
Publicitat

LITERATURA

Les queixes de María Kodama, vídua de l'escriptor, han fet prendre aquesta decisió a l'editorial

Alfaguara retira el llibre de Fernández Mallo sobre Borges

Fa uns mesos Agustín Fernández Mallo va publicar un 'remake' de 'El hacedor' de Borges, obra que acaba de ser retirada de les llibreries tot i que segons l'editorial sigui "un gran homenatge" als procediments "d'apropiació i joc" tan habituals en l'escriptor argentí

L'editorial Alfaguara ha decidit "retirar voluntàriament" de les llibreries l'obra El hacedor (de Borges) remake, d'Agustín Fernández Mallo, davant "les queixes" de María Kodama, vídua del gran escriptor argentí. En una nota, l'editorial assegura que, en tot el procés d'edició del llibre, "mai" van sospitar que aquest "remake" pogués ser llegit "d'una manera negativa contra la persona o l'obra de Jorge Luis Borges".
Aquest segell, amb àmplia presència a Hispanoamèrica, distingeix en el seu comunicat entre "el llegat jurídic" i "la discussió estètica". En el primer cas, es mostren "respectuosos i disposats a oferir proves incontrovertibles de bona voluntat. Atenent els reclams de María Kodama, hem decidit retirar voluntàriament el llibre del comerç". Però el punt de vista de l'editorial "és diferent", quan d'aspectes estètics es tracta i assegura que "una de les moltes innovacions que Borges va portar a la literatura va ser la d'usar procediments paròdics sobre les seves pròpies influències, sobre els autors que admirava i se sentia influït ".
"Si Borges no hagués existit, Agustín Fernández Mallo mai hauria pogut escriure un llibre com el seu Remake", i precisament per això, opinen que el llibre de Fernández Mallo "és un gran homenatge a la persona que va inventar per a la literatura espanyola aquest tipus de procediments d'apropiació i joc ".
"Borges va idear una manera de fer literatura de la qual Fernández Mallo és un hereu fidel i agut. Com els seus editors, lamentem que aquest llibre no s'hagi entès en aquesta clau."

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT