Art
Cultura 14/07/2011

Ai Weiwei accepta la càtedra de la Universitat de Belles Arts de Berlín

La Universitat ha convidat l'artista i activista, que encara no té autorització del govern xinès per sortir del país

Redacció
2 min

BarcelonaL'artista i activista xinès Ai Weiwei ha acceptat la càtedra com a professor convidat de la Universitat de Belles Arts de Berlín un mes després de ser alliberat, segons va anunciar ahir la institució. L'incert és si les autoritats xineses l'autoritzaran a sortir del país, perquè l'artista està sota investigació per un suposat delicte econòmic.

"M'han pres el passaport", explicava l'artista a The Guardian. "No tinc permís per sortir de Pequín. Quan vaig a comprar, a un restaurant o quedo amb els amics, he de notificar-ho a la policia. Normalment em permeten sortir, però sempre seguit de prop per policies de paisà", afegia.

Weiwei va expressar en una carta la satisfacció i l'honor que suposa la invitació a la universitat alemanya i afegia que continuarà lluitant per la llibertat d'expressió del seu art. "Després de vuitanta-un dies de ser alliberat, estic content d'acceptar la invitació", va dir. "És una posició important, especialment després de la situació que m'està tocant viure".

Martin Rennert, rector de la Universitat, ha declarat que la tasca de Weiwei a la Universitat de Belles Arts de Berlín "representarà un enriquiment per a nosaltres, ja que la seva obra aborda tant qüestions artístiques com científiques". Per la UdK, la incorporació de l'artista a les seves files també suposaria un augment de la qualitat del centre a nivell artístic i discursiu. "Considerem la seva confirmació com un senyal positiu i confiem que Weiwei treballi en un futur proper a la nostra universitat".

Encara no hi ha data per a l'arribada de l'artista a la càtedra germana. Des de la Fundació Einstein de Berlín s'interpreta que la presència de Weiwei "atorgarà una nova dimensió al punt de convergència entre ciència i art a Berlín", ha expressat el president de la junta directiva de la fundació, Martin Grötschel.

stats