Art
Cultura 10/08/2011

Weiwei concedeix la primera entrevista després de ser alliberat

Una font propera a l'artista informa que Weiwei va ser interrogat més de 50 vegades per la policia al llarg dels 81 dies que va durar la detenció. Va patir una "immensa pressió psicològica"

Reuters
2 min

PequínL'artista i dissident xinès Ai Weiwei ha concedit la seva primera entrevista al diari oficial Global Times, després que el 23 de juny va ser posat en llibertat.

Weiwei, que va trencar les condicions de la seva llibertat sota fiança després de denunciar maltractaments i detencions il·legals a Twitter, ha refusat de parlar de la detenció. Ha afirmat, però, que està "feliç de tornar a casa després d'haver estat fora del món". També afirma que no defensa "una revolució radical a la Xina", segons ha explicat a l'entrevista amb el mitjà portaveu del Partit Comunista de Xina.

L'artista també ha negat les acusacions d'evasió fiscal de l'empresa Beijing Fake Cultural Deveolpement, que va servir a la policia per justificar la seva detenció durant vuitanta dies.

Weiwei, en llibertat sota fiança, té "la prohibició de parlar només amb mitjans estrangers" i no pot abandonar Pequín en el marge d'un any. Aquesta condició dificulta l'acceptació de l'oferta de treball a la Universitat de Belles Arts de Berlín.

En canvi, una font propera a l'artista dissident ha explicat les condicions en què va viure Weiwei durant els 81 dies de captiveri, com recull Reuters. La font, que ha demanat no ser identificada, explica que l'artista de 54 anys va viure retingut en dues localitzacions diferents i va ser interrogat més de cinquanta vegades per la policia, que va atribuir-li un paper protagonista en l'organització de les manifestacions en suport de la Primavera Àrab del mes de febrer a la Xina.

La tesi s'allunya dels suposats crims econòmics amb què el govern xinès s'havia justificat la detenció de Weiwei. "El que esteu fent és il·legal", va defensar Ai, segons apunta la font.

En la segona localització on va estar retingut, l'artista estava vigilat per dos policies durant les 24 hores. Ai havia de demanar permís per veure aigua i utilitzar el lavabo, una situació que la font descriu com una "immensa pressió psicològica", apuntava la font. No li era permès de parlar ni rebre visites, però al llarg del captiveri es va comunicar per Twitter amb altres dissidents i col·legues.

La font també explica que els policies van preguntar a Weiwei sobre els organitzadors de les protestes del febrer –l'artista va negar que els conegués–, i van revisar "línia per línia" del seu web i Twitter. La policia també va informar-lo que podia ser condemnat a deu anys de presó per "incitar la subversió a les forces de l'estat", un càrrec que sovint s'utilitza per penalitzar els dissidents. L'artista va signar un contracte acceptant els termes del seu alliberament.

stats