Cultura 03/09/2012

"Al costat de les cases veïnes, és com un cosí pròdig vivaç"

2 min
Nova casa a Stable Acre, Norfolk, Anglaterra.

David Khon

Guardonat amb el One-Off House Architect of the Year, el Young Architect of the Year 2009 i el RIBA Regional Award 2012. Recentment ha obtingut el RIBA Regional Award per la seva obra Stable Acre. Com a teòric i professor passa per l'ETH Zürich, el Royal College of Art, el Vlaamse Architectuur Instituut i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

L'Institut Josep Sureda i Blanes és als límits de Palma, en una zona d'edificis anòmals on el poble es rendeix al camp. L'institut, especialitzat en educació de tecnologia agroalimentària, ha estat un dels centres socials del veïnat adjacent construït als anys setanta en principi per allotjar treballadors del sector turístic. Els edificis del voltant eren construccions típiques de blocs de formigó de construcció local, sovint amb motius decoratius per crear pantalles de ventilació, balcons i parapets. Els edificis originals de l'escola eren blocs sòlids amb marcs de formigó i finestres ben inserides i una cornisa de formigó.

L'ampliació de l'institut, que va obrir l'any passat, s'ubica a l'extrem sud de l'escola i dóna a l'aparcament i els jardins de la cuina.

A primera vista, el conjunt és bastant intencional. Sembla que les nervadures de terracota ballin per la façana com si fos una partitura musical. No obstant això, es veuen unes normes estrictes que apuntalen aquest teixit suau. La combinació de composició informal, lògica de construcció i adaptació creativa de la tecnologia vernacla dota el projecte d'una solemnitat que té de lluny més importància que la seva lleugeresa aparent. Al costat d'un veïnat de cases baixes, l'ampliació de l'estudi SMS és com un cosí pròdig vivaç i de suport. Acabada de tornar al poble, pretén insuflar delícia a les vides d'una família amb els peus a terra.

stats