ART
Cultura 31/05/2012

Albert Serra explicarà 'Els tres porquets' a la Documenta

Cinc catalans seran a la Documenta de Kassel, el certamen de referència en art: Dalí, Vila-Matas, Dora García, Antoni Cumella i Albert Serra amb el film Els tres porquets sobre Goethe, Hitler i Fassbinder.

Laura Serra
2 min
L'inclassificable Albert Serra rellegirà Goethe i Hitler per filmar Els tres porquets, una pel·lícula d'un centenar d'hores.

BARCELONA.Si fa cinc anys l'estrella de la Documenta de Kassel va ser Ferran Adrià -i l'entrada per la porta gran de la cuina en la categoria d'art- en aquesta edició el cineasta Albert Serra té tots els números per guanyar-se els titulars. El banyolí ha sigut un dels escollits per la directora artística del certamen, Carolyn Christov-Bakargiev, per dur-hi a terme un projecte artístic. La carta blanca a Albert Serra es traduirà en una pel·lícula de més de 100 hores de durada que es titularà Els tres porquets , referint-se als tres protagonistes que ha escollit: Goethe, Hitler i Fassbinder.

La Documenta és una gran exposició internacional quinquennal fundada després de la Segona Guerra Mundial que reflexiona al voltant de les arts visuals i la seva relació teòrica amb la filosofia, la societat i la política. A la tretzena edició de la Documenta -que se celebrarà del 6 de juny al 16 de setembre- hi haurà 150 artistes convidats de 55 països.

Entre els seleccionats enguany hi ha cinc artistes catalans: a més d'Albert Serra, l'artista visual Dora García, l'escriptor Enrique Vila-Matas, l'obra del pintor Salvador Dalí i el ceramista Antoni Cumella. El projecte o exposició de cadascú encara no és públic, excepte el de Dalí, de qui s'exhibirà gairebé tot el cinema dels anys 60. L'Institut Ramon Llull ajuda a la participació d'aquests artistes amb 60.000 euros. Segons explicava ahir el director adjunt del Llull, Àlex Susanna, seran els únics artistes de l'Estat seleccionats.

Hitler, Goethe i Fassbinder

Quan Albert Serra va pensar en un projecte per dur a Alemanya "que fos seriós i lligat a la reflexió teòrica i no tant al mercat" se li va ocórrer de provar el contrari del que ha fet en les seves anteriors pel·lícules: adaptar textos però sent literal de cap a peus a l'original. Els llibres escollits són Converses amb Goethe , de J.P. Eckermann, i Les converses privades de Hitler, dos llibres que va llegir fa temps i li van interessar. També hi inclourà fragments d'entrevistes al cineasta alemany Rainer Werner Fassbinder. La pel·lícula, Els tres porquets , es rodarà durant els 100 dies que dura la Documenta i se n'anirà exhibint un fragment cada dia. El rodatge serà cronològic, amb ambientació històrica i, com és habitual, Serra comptarà amb actors no professionals. Al final, l'objectiu és que les 1.000 pàgines es converteixin en 150 o 200 hores de film i es projectin seguides durant 6 o 7 dies. "Amb aquesta durada és impossible caure en la superficialitat o l'anècdota -deia seriós el director d' El cant dels ocells -. Dels dos textos, un és fonamental i l'altre ridícul, però la vida de la gent es forma d'aquestes coses. Les imatges seran fidels al meu estil: hi aportaran sensualitat i estetisme".

stats