Cultura 14/02/2019

El judici als presos polítics i la fugida de PP i C'S marquen els Premis Ciutat de Barcelona

Critiquen Colau per "polititzar" l'acte i ser "altaveu de l'extrema esquerra i l'independentisme"

Laura Serra
3 min
Carina Mejías, i els altres regidors de Cs, en el moment d'abandonat el Saló de Cent

Barcelona“Avui no és un bon dia per recollir premis”, deia un dels guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona, el doctor Eduard Batlle, que assegurava que havia estat enganxat tot el dia al judici. “És una vergonya. Tant de bo estiguessin amb nosaltres”, deia aquest investigador que ha avançat en el control de les metàstasi de càncer de còlon. La imatge de l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i de l’exregidor i exconseller Quim Forn declarant era inevitable que fos present en l’entrega dels guardons que reconeixen les millors obres i projectes en cultura, ciència i educació, entregats ahir a la tarda al Saló de Cent del consistori.

S’hi va referir l’alcaldessa Ada Colau en encetar l’acte, quan va lamentar l’inici d’un “judici que no hauria d’haver començat mai”. “La judicialització de la política ens allunya de la ciutat democràtica que volem”, va dir. Però també ho van fer molts dels premiats, recordant la situació dels presos i exiliats “per defensar les seves idees que alhora són compartides per molta altra gent”, va dir el doctor Ignasi Ribas, premiat per descobrir un exoplaneta. El premiat en història, Miquel Amengual, es va recordar també del raper Valtònyc. El guardonat en teatre, Jordi Prat i Coll, que es va posar una boà per exhibir “ploma” en sentit literal i metafòric, va citar Santiago Rusiñol, autor de l’obra que li ha valgut el premi, 'Els Jocs Florals de Canprosa', dient una frase “que sembla escrita avui”: “Si els jutges després del jutjament fossin jutjats, més d’un aniria a la presó”.

Des del Consell de la Cultura, que és qui organitza els premis amb jurats independents, Miquel Cabal va defensar les obres “que no són neutrals” sinó “compromeses amb els conflictes de la humanitat”; una cultura “crítica, independent i combativa”. La majoria de premiats va destacar també el caràcter col·lectiu dels projectes: des del cinema Zumzeig als arquitectes LaCol, passant pels Patis Coeducatis, per tots els científics i fins als Trabucaires i Geganters de Sant Andreu.

Acusacions a Colau i disculpes

Els regidors de Ciutadans i el PP, situats al lateral de l’escenari, van marxar de la cerimònia molestos. En un tuit, Alberto Fernández Díaz deia que “certs premis només serveixen d’altaveu de l’extrema esquerra i l’independentisme” i els titllava d’“aquelarre de Colau”. Carina Mejías també acusava l’alcaldessa de polititzar uns premis “sectaris”. Jaume Collboni del PSC havia marxat primer, però discretament, per anar a un acte amb el secretari d’Estat de Turisme.

Tant Mejías com Fernández Díaz -que ja havia abandonat l’acte fa tres anys- van marxar amb el discurs de Jesús Rodríguez de 'La Directa' (premi dels mitjans de comunicació pel dossier 'La guerra de l’aigua') que defensava que el periodisme és necessari mentre hi hagi empreses com Agbar “que ostenten l’aixeta del subministrament d’aigua”, mentre hi hagi presos polítics a qui titllen de “polítics presos”, mentre les administracions “executin retallades en la sanitat i ens facin creure que són ajustos pressupostaris”. I també defensava el seu “mestre i referent” Xavier Vinader, a qui el candidat del PP, Josep Bou, va titllar de delinqüent.

Colau, que havia començat demanant “diàleg amb empatia” va tancar l’acte amb una disculpa als presents a la sala. “El que em semblaria imperdonable que es pensés que en aquesta casa es pot censurar la paraula d’algú”, va dir. I va lamentar l’actitud dels regidors: “Com a servidors públics hauríem d’escoltar encara que no ens agradi el que ens diuen”, va afirmar.

stats