MÚSICA
Cultura 17/10/2011

Alejandro Escovedo, figura de culte del rock americà, toca avui a Barcelona

Bruce Springsteen, John Cale, Steve Earle o Lucinda Williams el veneren i han interpretat cançons seves. Avui Alejandro Escovedo, autor cabdal del rock americà, actua a Barcelona per primer cop.

Ricard Martín
2 min
Fill d'immigrants mexicans, Escovedo és considerat per la crítica un dels intèrprets de rock més importants de les dues últimes dècades.

Barcelona.Els delerosos del gran rock nord-americà en majúscules, aquells que tenen en un altar la discografia de Dylan, Bruce Springsteen i companyia, farien bé de passar aquesta nit per la sala Music Hall de Barcelona. Hi actua ni més ni menys que Alejandro Escovedo.

I encara que a l'aficionat despistat aquest nom li pugui sonar a artista de ritmes caribenys, val a dir que Escovedo -Texas, 1951, fill d'immigants mexicans- és un dels autors cabdals de rock anglòfon de les dues últimes dècades. Fins al punt que el mateix Springsteen, en el disc que Escovedo avui presenta, Street songs of love (2010), canta i toca la guitarra en la cançó Faith .

La cara lletja de l'amor

La participació del Boss no és producte de l'amistat sinó de l'admiració sincera. Escovedo, a qui la revista No Depression -bíblia del rock americà- va qualificar com a millor artista de la dècada dels noranta, explica a l'ARA que la col·laboració de Springsteen va ser fruit "de l'estima que sent el Bruce" per la seva música, i també de la "generositat". Aquests mateixos paràmetres han motivat una brillant producció del disc per part de Tony Visconti, l'home que va bastir el so de les grans obres de David Bowie o T-Rex.

Després del rotund Real Animal (2008) -un disc d'alegria que celebrava la recuperació d'una malaltia que quasi se l'emporta-, la nova entrega, diu Escovedo, té un títol enganyós. "És un disc ombrívol. No són cançons d'amor sinó cançons sobre l'amor". O més aviat, precisa, "el disc examina diferents aspectes de l'amor: desig, passió, amor espiritual, l'amor incondicional d'un pare pel fill". Vessants que, per desgràcia, diu que sempre ha experimentat d'una manera "molt elusiva". Adulteri, traïció, gelosia, rebuig, aquest és el material que avui Escovedo pujarà a l'escenari, en la que és la primera visita en tota la seva carrera a l'Estat.

Amb una mica d'ajut dels amics

L'any 2003, després d'haver conviscut molts anys amb l'hepatitis C, Escovedo va caure en estat crític. No podia fer front a les despeses mèdiques. La resposta del seu entorn va ser publicar el disc homenatge Por vida: a tribute to the songs of Alejandro Escovedo , on fans com Springsteen, John Cale o Steve Earle feien versions seves.

Ho recorda amb gratitud: "Aquest disc va portar la meva carrera a un altre nivell. Per fi em vaig recuperar i vaig poder afrontar el futur, amb la foscor de la malaltia enrere". Cent per cent recuperat? "Mentre sigui viu no em queixaré!", respon sorneguer. El seu és un cas invers al del seu amic i també gran escriptor de cançons, Warren Zevon. Mort de càncer l'any 2003, la reialesa del rock va embolcallar Zevon en el seu darrer disc, alhora que ell va documentar en l'esfereïdor film Keep me in your heart com gravar un disc quan t'han dit que et queden sis mesos de vida. Escovedo, assegura, hauria fet el mateix: "Si sabés segur que estic a punt de morir-me, no se'm acudiria cap manera millor d'anar-me'n a l'altre barri que tocant la guitarra, envoltat d'amics i família".

Família. La seva és una nissaga musical. El seu germà Javier és cantant de la llegenda punk The Zeros, la neboda, Sheila E, bateria de Prince, i l'altre germà, Coke, percussionista de Santana. "Per Nadal, només parlem de coses divertides. La feina, a l'escenari", riu. Aquesta nit, el mite es prendrà la feina a pit.

stats