CINEMA

La reunió de la junta directiva s'ha allargat quatre hores

Álex de la Iglesia presidirà l'Acadèmia fins a les noves eleccions

Es mantindrà en el càrrec fins que se celebrin eleccions per escollir nou president, abans de tres mesos

El president de l'Acadèmia del Cinema espanyol, Álex de la Iglesia, es mantindrà en el càrrec fins que se celebrin eleccions per designar el nou equip directiu, en un termini no superior als tres mesos. La junta directiva de l'Acadèmia ha acordat avui aquesta mesura davant la decisió de De la Iglesia de renunciar al seu càrrec, en desacord amb el nou text de la llei Sinde pactat pel Govern amb el PP i CiU. D'aquesta manera, De la Iglesia, que va ser elegit per al càrrec el juny de 2009, exercirà la presidència a la pròxima entrega dels Goya.
La decisió de l'Acadèmia s'ha anunciat en un breu comunicat després de la reunió que ha mantingut durant quatre hores la junta directiva de la institució per estudiar la intenció del seu president de renunciar al càrrec després de la gala de lliurament dels premis Goya, que se celebrarà el proper 13 de febrer. "Davant el desig de dimitir del president, la junta directiva ha decidit en el dia d'avui convocar eleccions presidencials que, segons els estatuts de l'Acadèmia, hauran de celebrar-se en un termini no superior als tres mesos", assenyala el comunicat, que conclou indicant que "fins llavors, l'equip presidencial es mantindrà en les seves funcions institucionals".

En la roda de premsa que s'ha celebrat després de la reunió, De la Iglesia ha confessat que es penedeix de no haver parlat abans amb la institució, tot i que manté la decisió de dimitir perquè considera que "ningú és imprescindible" i que "és bo que es refresqui l'espectacle". "Sóc una persona bastant impulsiva i m'ha faltat discreció, però vull seguir dient el que penso i per això deixo l'Acadèmia", ha destacat l'encara president.
La vicepresidenta primera de l'Acadèmia del Cinema espanyol, Icíar Bollaín, ha assegurat que la junta directiva respecta la decisió de De la Iglesia però també ha explicat que li havien donat "una estirada d'orelles" pel seu procediment, ja que va anunciar dimarts que dimitiria a través de la premsa i des de llavors va abocar les seves declaracions al seu twitter. Tant De la Iglesia com Bollaín han insistit que aquest "embolic", segons la cineasta, no afectarà a la XXV edició dels Goya –en la qual tots dos són finalistes– perquè les votacions "ja estaven gairebé tancades". "No vull que la gala deixi de ser el que és", ha dit el realitzador basc, qui ha convidat a la ministra de Cultura a acudir a la cerimònia i "a passar-ho bé", després d'aclarir que encara no ha parlat amb ella. El director de Balada trista de trompeta, que opta a quinze premis Goya, ha reconegut que, malgrat que la decisió va ser presa de manera "honesta", també sent "molta pena" per deixar el càrrec. "Han estat els millors anys de la meva vida", ha conclòs.

Més continguts de