Obituari

Mor l'intel·lectual cubà Alfredo Guevara als 87 anys

Fundador de la Cinemateca de Cuba i del Instituto de Cine de Cuba, ha estat un dels grans promotors del cinema cubà i llatinoamericà de les últimes cinc dècades

L'intel·lectual cubà Alfredo Guevara, fundador del Instituto de Cine de Cuba i president del Festival de Nuevo Cine Latinoamericano, ha mort aquest divendres, als 87 anys, a causa d'un infart. Guevara, un dels intel·lectuals més reconeguts a l'illa després del triomf de la revolució castrista i molt vinculat des de la seva època d'estudiant universitari a Fidel Castro, va tenir una llarga trajectòria com a promotor del cinema cubà i llatinoamericà i és autor de nombrosos llibres i assaigs .

Va néixer a l'Havana el 31 de desembre de 1925, va ser ambaixador de l'illa davant la Unesco el 1983 i havia rebut l'Ordre de la Legió d'Honor, màxima condecoració que atorga el govern de França.
Va iniciar la seva activitat al cinema en la dècada dels cinquanta del passat segle època en què va ser assistent de producció de directors com Manuel Barbachano i Luis Buñuel.

Va participar en la fundació de la Sociedad Cultural Nuestro Tiempo, institució que va agrupar a l'avantguarda de la intel·lectualitat cubana durant els anys cinquanta. Des de la presidència de l'Institut cubà de l'Art i Indústria cinematogràfics (ICAIC), càrrec que va ocupar durant 30 anys, Guevara va potenciar, a través del cinema, un clima d'àmplia creativitat artística en relació amb la música, les arts plàstiques, la literatura i la dansa.

Durant la seva primera etapa al capdavant de l'Institut de Cinema de l'illa apadrinar la creació del Grup d'Experimentació Sonora de l'ICAIC en 1969, plataforma en què es va gestar el Moviment de la Nueva Trova cubana, en la qual es van integrar notables músics com Silvio Rodríguez i Pablo Milanés.

Guevara va ser membre del Consell Executiu de la Unesco, vicepresident del Comitè Intergovernamental per al Decenni del Desenvolupament Cultural, Membre del Comitè d'Honor Internacional pel Centenari del Cinema i organitzador de la reunió regional llatinoamericana.

En l'actualitat presidia el Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà de l'Havana i era membre del Consell Superior de la Fundació del Nou Cinema Llatinoamericà, òrgan rector de l'Escola Internacional de Cinema de Sant Antonio dels Banys (l'Havana).

Als anys seixanta va fundar la Cinemateca de Cuba, que guarda la més important memòria gràfica i escrita sobre el cinema llatinoamericà i la revista 'Cine Cubano', la més antiga en la seva especialitat en el continent.