DANSA
Cultura 21/12/2010

Alicia Alonso rep una allau d'homenatges en el seu 90 aniversari

La ballarina cubana ha participat des de principis de 2010 en multitud d'actes de reconeixement a la seva trajectòria artística

Redacció
3 min
Alicia Alonso, a l'homenatge pel seu 90 aniversari a l'Havana

L'Havana p { margin-bottom: 0.21cm; } Alicia Alonso, reconeguda com una de les grans llegendes de la dansa universal, celebra avui el seu 90 aniversari amb un torrent d'elogis i homenatges a Cuba, així com a Espanya, Estats Units, el Regne Unit i el Canadà. L'aniversari d'Alonso, ballarina, coreògrafa i directora del Ballet Nacional de Cuba (BNC), es va celebrar dilluns amb una gala al Gran Teatro de l'Havana, on va assistir al costat de personalitats de la cultura, familiars i convidats. El ministre de Cultura, Abel Prieto, va presidir la vetllada, que va incloure l'estrena de la peça de ballet Para Alicia, dedicada a la ballarina.

Durant tot aquest any, els principals mitjans de comunicació a Cuba han divulgat profusament el 90 aniversari de la ballarina, destacant el seu "talent, perseverança, rigor i tenacitat", així com la "glòria, escola i tradició" assolida amb la seva labor cultural. Com a resposta, Alonso va participar des de començaments de 2010 en diversos actes, que inclouen condecoracions, gales, exposicions, publicació de llibres, cancel·lació de segells postals i la realització de documentals.

A inicis d'aquest mes, el govern cubà li va atorgar la medalla Haydee Santamaría per reconèixer la seva trajectòria, la seva rellevància en la història de la dansa, i el seu paper clau al ballet clàssic a Iberoamèrica. Els estudiants de l'Institut Superior de les Arts a Cuba també van voler sumar-se als tributs a la prima ballerina assoluta amb una cerimònia en què li van lliurar una pintura a l'oli i unes sabatilles esculpides en xocolata.

Per la seva banda, el Museu Nacional de Belles Arts a l'Havana va marcar el seu homenatge amb una exposició que reuneix 74 escultures d'Edgar Degas (1834-1917), caracteritzat per la seva visió impressionista del ballet. La mostra de Degas va ser presentada a l'illa pel M. T. Abraham Center for Visual Arts d'Estats Units, país que va organitzar homenatges particulars dedicats a la ballarina cubana. Al juny passat, Alonso va assistir a la festa que l'American Ballet Theatre (ABT) li va dedicar en el Metropolitan Opera House, on es va retrobar amb el públic de Nova York després de tretze anys d'absència. La dama cubana de la dansa va retornar així a la ciutat nord-americana que va ser clau en els primers passos de la seva carrera professional, entre 1941 i 1948, i on va debutar com a primera ballarina en el personatge del ballet Giselle, catalogat com la consagració de les seves interpretacions. L'ABT i la companyia New York City Ballet li van regalar una visita de tornada i van estar presents en el 22 Festival Internacional de l'Havana, que Alonso presideix.

El Royal Ballet de Londres també va organitzar un tribut dedicat al seu aniversari, trajectòria i aportacions a la dansa en el Covent Garden. A l'Estat espanyol, la directora del BNC va rebre el Premi de la Tardor Cultural Iberoamericà de Sevilla, i també va encapçalar la gira de la companyia cubana. A més, va presentar a l'Institut Cervantes el documental Alicia Alonso. Para que Giselle no muera, produït per RTVE, en el qual s'inclou el seu testimoni i el de personalitats com les sopranos Montserrat Caballé i Teresa Berganza.

Segons va dir Alonso aquest ha estat un aniversari "molt llarg", i va afirmar que aspira a arribar als 200 anys. També va confessar que li queda "molt més per fer" i que prefereix llevar-li el zero als seus noranta, perquè "els zeros no valen res".

Nascuda el 21 de desembre de 1920 a l'Havana, Alicia Alonso va debutar de manera no professional amb 10 anys amb el Grand vals de La bella durmiente a l'antic Teatro Auditorium de la ciutat, i des de llavors va dedicar la seva vida a la dansa.

stats