Art
Cultura 04/11/2011

La Tate Liverpool mostra l'altra banda del mirall d'Alícia

La galeria mostra pintures, fotografies i pel·lícules inspirades en l''Alícia al país de les meravelles' de Lewis Carrol

Efe
1 min
Alícia a la Tate Liverpool

LiverpoolLa Tate Liverpool mostra com la pintura, la fotografia i el cinema han retratat el món d'Alícia, el personatge creat per l'escriptor i matemàtic Lewis Carrol. L'exposició, que es podrà veure fins el proper 29 de gener, comença amb el manuscrit original que Carrol va escriure i il·lustrar per regalar-li a la petita Alícia Liddel el 1846, i continua amb obres d'autors com el belga René Magritte, l'alemany Max Ernst i el català Salvador Dalí.

En el cas de Dalí, l'exposició mostra els dibuixos que el pintor empordanès va realizar el 1964 per al film de Walt Disney Destino, una pel·lícula que evoca el món oníric d'Alícia, i que es va completar el 2003. També es mostra l'obra de pintors i poetes surrealistes de la dècada dels 30 del segle passat, que veien en el món creat per Carroll un reflex de les seves pròpies obres. Els artistes psicodèlics dels anys 60 també van veure en la figura de Carroll un aliat.

En el camp de la fotografia, Carroll va inspirar les imatges bucòliques de la nord-americana Anna Gaskell, autora de la sèrie Meravella (1966), i els retrats grisos i que evoquen malsons de l'alemanya Kiki Smith, Piscina de llàgrimes 2 (2000).

La faceta cinematogràfica d'Alícia és present en pel·lícules de tot el segle passat i part de l'actual. A la Tate Liverpool es pot veure una peça de vuit minuts filmada el 1903, i una altra, molt més popular, que va filmar Walt Disney el 1951.

stats