Cultura 09/09/2011

L'Altaveu de Sant Boi comença amb un espectacle inspirat en Camaron de la Isla

El festival recupera l'espai dels jardins de l'Ateneu Santboià, la institució que va acollir les primeres edicions. Portarà a Sant Boi grups com Manel o Antònia Font i d'altres de menys coneguts i una setmana després tindrà lloc l'alternatiu Altraveu

Acn
3 min
Un moment de l'actuació de Very Pomelo

Sant Boi de LlobregatL'Altaveu de Sant Boi torna als orígens: la 23a edició del festival, que va començat ahir, recupera l'espai dels jardins de l'Ateneu Santboià, la institució que va acollir les primeres edicions abans de tancar, a mitjans dels noranta. Per allà passaran avui i demà grups consagrats com Manel i Antònia Font. Compartiran cartell amb descobertes com Achilifunk o Los Tiki Phantoms. I amb Chicuelo i Duquende, que han obert l'Altaveu la seva reinterpretació de 'La leyenda del tiempo', el disc de Camarón sobre l'obra de Federico García Lorca. Alguns dels concerts són de pagament, fet que ha motivat la protesta dels indignats locals. Alguns d'ells han muntat l'Altraveu, que tindrà lloc la setmana vinent.

L'any 1979 Camarón de la Isla va fer una important aportació al món del flamenc amb el seu disc La leyenda del tiempo, on interpretava l'obra lorquiana. Ara els músics Juan Gómez Chicuelo i Juan Cortés, Duquende, han recuperat aquestes cançons. I aquest dijous les han portades a Sant Boi per estrenar la 23ena edició del festival Altaveu, dedicat a la música d'autor. Al mateix temps que Chicuelo i Duquende actuaven a l'espai de Can Masallera el certamen també arrencava amb els concerts de Nu Niles, Very Pomelo i Sr. Chinarro, que han tocat als jardins de l'Ateneu Santboià.

Aquest espai privilegiat, decorat amb pins i ubicat al turó en el qual s'assenta el nucli antic de Sant Boi, penjat sobre el riu Llobregat, ha estat recuperat enguany pel festival Altaveu, que cap el 1988 va començar a caminar, justament, a les dependències de l'Ateneu Santboià. Aquesta potent entitat cultural del Baix Llobregat, però, va fer fallida a mitjan dels anys noranta. Des de llavors el vast complex de teatres, auditoris i espais culturals al cor de Sant Boi s'ha anat degradant, tot i que mai va deixar d'estar en desús gràcies al Col·lectiu Ateneu Santboià, format per joves de la ciutat. L'any passat l'Ajuntament el va comprar i els jardins, condicionats, ja acullen part de la programació de l'Altaveu.

I així, emmarcats en les llums de Barcelona, Cornellà, Esplugues i Sant Feliu, amb el Tibidabo al fons, a l'aire lliure i sota els pins, tocaran aquest divendres Manel el seu disc '10 milles per veure una bona armadura' i dissabte els mallorquins Antònia Font presentaran Lamparetes. Són el plat fort d'un cartell que combina aquests grups consagrats amb d'altres de menys coneguts, que actuen a l'Altaveu Frontera, com Doctor Divago, Achilifunk,Sènior i el Cor Brutal, Za!, Lezyrke, Raydibaum, Los Tiki Phantoms o Pepet i Marieta. Quart Primera i Joan Colomo completen el cartell del festival que s'allargarà fins dissabte, un dia abans que Sant Boi torni a esdevenir un dels escenaris centrals de la Diada.

Els principals concerts del festival seran de pagament: les entrades per Manel costaran entre 17 i 20 euros, com les d'Antònia Font. Altres concerts costaran entre nou i dotze euros. Per això el grup dels indignats locals ha penjat cartells per la ciutat lamentant que el cost total per veure tots els concerts és de 84 euros, i preguntant-se "Aquesta és la democratització de la cultura?".

Paral·lelament, el Col·lectiu Ateneu Santboià considera que el festival, que titlla d'"elitista", no dóna prou espai als grups musicals de Sant Boi i de la comarca del Baix Llobregat, i a més es mostra dolgut pel fet que l'Ajuntament hagi ocupat enguany els jardins de l'Ateneu, enlloc de muntar els concerts oficials a la plaça de l'Ajuntament. Per això ha programat, pel proper dia 17, el festiva alternatiu 'Altraveu. Músicues des de Baix', en el marc del qual actuaran els grups Locomoswing, Banana Glande, Casiná, Lubianka, Ebri Knight, Russian Tits i Assabè.

stats