Desenterren Amen Ir Nef, un servent reial del segle XI abans de Crist

La mòmia ha estat localitzada al temple de Tuthmosis III

Tuthmosis III (1490-1436 aC) va ser un dels faraons més importants de la història d’Egipte, el conqueridor d’un gran imperi que duraria 300 anys. Un equip de 30 arqueòlegs, liderat per  Myriam Seco, treballa des del 2008 a rehabilitar el seu temple, a Luxor, i poder-lo mostrar per explicar un dels períodes més fascinants de la història d'Egipte. El cap de setmana passat l'equip de Seco va trobar Amen Ir Nef, un servent reial que va viure entre els segles XI i X aC. "És increïble, quan comences a treure la pols i a poc a poc vas veient com apareixen els textos, les figures i les imatges, és increïble, sembla que ho vagin pintar ahir", diu l'arqueòloga.

L'embolcall funerari fet de tela estucada de la mòmia està profusament dibuixat amb colors intensos i inscripcions: hi ha el disc solar i la cobra, les deesses protectores Isis i Neftis amb les ales desplegades, els quatre fills d'Horus, que custodiava les vísceres del difunt, i els falcons protectors amb les ales també desplegades.

L'embolcall, que es troba en perfecte estat de conservació, estava ubicat en una tomba situada a la part exterior del mur meridional del temple de Tuthmosi III, on l'equip que dirigeix Seco es troba immers en la seva novena campanya d'excavació. El que no està en tan bon estat és el sarcòfag: "Les termites s'han menjat part de la fusta i només conserva els peus, el pit i la cara", diu l'arqueòloga. No s'accedirà a la mòmia: "Fer-ho suposaria fer malbé el recobriment", argumenta.

La troballa, segons Seco, implica obrir una nova línia d'investigació. És la primera tomba que es descobreix del Tercer Període Intermedi. L'equip treballa en diferents necròpolis a la vegada, perquè Tuthmosis III va ordenar aixecar el seu temple sobre altres enterraments més antics. Hi ha una necròpolis de la dinastia XII de l'Imperi Mitjà, un cementiri de la dinastia XI i la necròpolis del Tercer Període Intermedi.