CRISI A L'ÒPERA
Cultura 15/02/2012

Amenaça de vaga al Liceu

Els treballadors del Liceu estudien convocar una vaga després de saber els detalls de l'ERO temporal presentat per la direcció del teatre. L'expedient de regulació afecta el 90% de la plantilla.

Xavier Cervantes
2 min
Els treballadors del Liceu van organitzar una primera manifestació el 22 de gener  per protestar contra la possibilitat d'un ERO que ahir es va fer realitat.

BARCELONA.L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va presentar ahir la direcció del Gran Teatre del Liceu obre un període convuls per al coliseu barceloní. Manuel Martínez, president del comitè d'empresa del Liceu, va explicar a l'ARA que no descarten "convocar una vaga", que podria coincidir amb les representacions de La bohème , a partir del 27 de febrer. "Encara no hem pres cap decisió, però estudiarem totes les possibilitats", va dir Martínez, que també va anunciar la convocatòria d'una assemblea de treballadors per valorar quines acciones duran a terme.

Un cop sigui aprovat pel departament d'Empresa i Ocupació, l'ERO comportarà la suspensió temporal de contractes laborals durant dos mesos, del 20 de març al 19 d'abril i del 5 de juny al 8 de juliol. Això afectarà 363 dels 395 treballadors del Liceu. Només quedaran fora de l'ERO alguns membres de la direcció executiva i el personal administratiu que s'encarregarà d'atendre els serveis mínims del teatre mentre estigui tancat al públic.

La negociació del conveni laboral

La direcció del Liceu va comunicar ahir que la seva intenció és "negociar amb els representants dels treballadors" abans que es faci efectiu l'expedient de regulació per "trobar acords que tinguin l'abast suficient per adequar el teatre a la nova realitat econòmica". Martínez considera que la direcció del teatre "no ha fet res per evitar l'ERO" i que "només el vol utilitzar per pressionar de cara a la negociació del conveni laboral a partir del setembre".També creu que fins i tot hi pot haver "acomiadaments massius".

El director del Liceu, Joan Francesc Marco, ja va afirmar la setmana passada que hi haurà treballadors que hauran de marxar, tot i que no va xifrar quants, i va afegir que s'hauran de plantejar vies com ara jubilacions anticipades i baixes incentivades. La direcció del teatre va insistir ahir en la necessitat de prendre "mesures que incloguin més flexibilitat per assegurar l'estabilitat dels llocs de treball, l'increment de la productivitat i la coherència salarial".

Al darrere de l'ERO, Martínez hi veu una decisió "més política que econòmica". "Les polítiques del Govern són més aviat privatitzadores i estan creant les bases per desmantellar el Liceu", va dir el president del comitè d'empresa.

La direcció del teatre i els treballadors han mantingut negociacions des que l'1 de febrer es va anunciar la possibilitat de sol·licitar un ERO. La direcció volia trobar solucions per "compensar el dèficit de 3,7 milions d'euros que es produiria per la disminució de les subvencions públiques, el mecenatge i els ingressos propis". Els representants dels treballadors van proposar cedir temporalment una paga extra i van acceptar la petició de l'empresa de reduir-se el sou un 12%, però només si no es presentava l'ERO. Les negociacions no van conduir a cap acord i la direcció va tirar endavant l'expedient de regulació que ara pot provocar una vaga al Liceu.

stats